Milovníci kávy se opět vracejí ke klenotu - etiopským bobům

Addis Abeba - Kolébka kávy, Etiopie, patří do současnosti k jejím nejlepším pěstitelům. Chudým Etiopanům dává šanci na lepší život - jejím pěstováním si někteří z nich vydělají i na dům nebo mohou své děti poslat do škol. Kvůli celosvětovému ekonomickému ochlazení se ale zisky z kávy mírně snížily. Vláda doufá, že se letos situace zlepší.

Například 45letý Lema Endshaw se živí výhradně pěstováním kávy na svém hektarovém pozemku. Z jeho oblasti pochází nejlepší horská káva na světě. Před pěti lety začal navíc označovat kávu podle toho, jak se vyrábí a jakou má příchuť: „Káva je pro mě vším – díky ní mohu poslat své děti do školy, jíst, na co mám chuť, a stejně tak si koupit, co chci.“

Lemova rodina si díky kávě žije nad poměry - nedávno si koupili i DVD přehrávač, který je v těchto venkovských oblastech hodně vzácný. V celé Etiopii žije zhruba 15 milionů malých pěstitelů. Oni sami dávají práci dalším lidem. „Jak každý ví, naši zemědělci tráví na poli spoustu času. S kávou mají obrovskou práci, ale peníze, které dostanou, tomu příliš neodpovídají. I tak si mohou lépe žít - mají půdu, práci i kávu,“ říká vedoucí firmy Gedeo Cooperative Kinyhun Mamo.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Sklizená káva se převáží do hlavního města, kde se třídí ve speciálních skladech podle odrůd, chuti a aroma. Zemědělci přitom mají dva způsoby, jak svou komoditu prodat - buď přes burzu, nebo přímo zahraničním nákupčím.

Eleni Gabre Madhin, Etiopská komoditní burza

„V Etiopii se vyrábí dobrá káva mnoho let, ale prodej nebyl vždy transparentní. Zemědělci byli často okrádáni a nedostali to, co si opravdu zasloužili. Teď se to pomalu mění.“

Káva je nejdůležitější vývozní artikl Etiopie, zajišťuje už 20 let zhruba dvě třetiny všech jejích devizových příjmů. Kvůli celosvětové hospodářské recesi a špatnému počasí však loni příjmy klesly na zhruba 350 milionů dolarů. Podle očekávání tamní vlády se letos situace opět zlepší.