Spekulace ženou ceny bytů v Číně do závratných výšek

Peking/Šanghaj – Lidé, kteří chtějí žít ve velkých čínských městech, mezi které patří například Peking nebo Šanghaj, nemají pořízení vlastního bytu zrovna lehké. Byty tam od loňska podražily na dvojnásobek, podle odborníků se na tamním realitním trhu nebezpečně nafukuje bublina. Nemovitosti tak ve většině případů nakupují pouze spekulanti. Vláda proti nim sice zakročila, pomohlo to ale jen minimálně. Růst cen sice zpomalil, ale neustal.

V Číně je vlastnictví bytu předpokladem pro navázání známosti. Mladý muž, který bydlí ve svém, je považován za úspěšného. Dokáže také prý obstát lépe v tvrdých čínských podmínkách. Vlastnictví bytu je tak jednoznačným symbolem potence. Mladí Číňané, kteří chtějí žít v některém z velkých čínských měst, ale mají stále častěji s pořízením bytu problém. Metr čtvereční je stále dražší a dražší. Od loňského roku se ve 36 městech po celé Číně zvedly ceny o víc než 40 procent.

„Když jsme si koupili náš byt, ceny teprve začaly stoupat. Kdybychom ale počkali ještě třeba další dva měsíce, tak si nejsem jista, jestli bychom si ho dovolili,“ popsala majitelka bytu Čchen Jie. „Dokonce i lidé, kteří vydělávají víc peněz než ve Spojených státech, si tady nemohou dovolit něco koupit,“ míní nájemník, který by si rád pořídil vlastní byt, Pcheng Č'-kang.

Ceny nemovitostí v Číně (zdroj: ČT24)

300metrový byt ve střední Šanghaji se prodává za 13 milionů dolarů (v přepočtu více než 256 milionů korun). Stále častěji tak byty skupují spekulanti. „Většina lidí byty nakoupí a čeká, až se ceny zase zvednou,“ potvrdil Johnny Sze z Hanyu Property Consulting.

V Číně se nafukuje nebezpečná realitní bublina

„Tohle má všechny typické znaky realitní bubliny. Pokud jsou lidé ochotni kupovat a držet prázdné byty jako uchovatele hodnoty, vláda nic nezmůže,“ uvedl analytik Patrick Chovanec.

Vláda už proti nezdravému vydělávání na bytech zakročila. V dubnu zvýšila minimální poplatek za prodej nemovitosti, zpřísnila i podmínky pro developery a omezila možnost investorů koupit si víc než jeden dům. Růst cen tak sice zmírnila, ale nezastavila. V červenci meziročně vyskočily o 10 procent.