Stát chce fotovoltaický průmysl zastřelit, oběsit a utopit

Praha – Ti, co chystají výstavbu fotovoltaické elektrárny, to budou mít zase o kousek těžší. Ministerstvo životního prostředí totiž navrhuje zvýšit poplatky za vynětí orné půdy z půdního fondu na šestinásobek. V případě velkých projektů by tak náklady investora vzrostly i o několik milionů korun. Píše to dnešní E15. „Materiál půjde ještě do mezirezortního projednávání, pak do vlády - takže číslo, o kolik se poplatek zvýší, se může změnit,“ řekla deníku mluvčí ministerstva Eva Veverková.

Boom opadne už tak, tvrdí zástupci průmyslu

V současnosti činí základní cena za vynětí zemědělské půdy maximálně 12,40 koruny za metr čtvereční. Změna, která má investory přimět stavět nové fotovoltaické zdroje například na střechách, a nikoli ve volné přírodě, by měla být součástí novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu.

Zástupci fotovoltaického průmyslu s návrhem nesouhlasí. Je prý nesmyslný, protože se o zastavení boomu postarají už dosud přijaté i další navrhované změny. Jde především o výrazné snížení dosud výhodných výkupních cen energie z fotovoltaických elektráren.

Člen představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace Aleš Spáčil

„Připadá mi to, jako kdybyste chtěli někoho zastřelit a poté ještě pro jistotu oběsit a utopit. Způsobů, jak zabít fotovoltaický průmysl, už je tolik, že šestinásobný poplatek je zbytečný.“

Analytik České spořitelny Petr Bártek však upozornil, že zvýšení poplatků by mohlo zvýšit i motivaci k využití brownfieldů například ze strany developerů logistických parků a průmyslových zón. Dále však analytik souhlasí, že stavba dalších fotovoltaických zdrojů bude výrazně omezena již v případě, že bude schválen současný vládní návrh podpory výroby z obnovitelných zdrojů. Návrh omezuje státní podporu do celkového instalovaného výkonu 1 650 megawattů, napsal E15.