Účty za energie sníží zelené domy

Ancona (Itálie) - V Evropě začínají být hitem nízkoenergetické domy. K velkému zájmu o ně přispívá tlak ze strany Evropské unie - členské státy totiž slíbily do roku 2020 snížit emise oxidu uhličitého o pětinu. Vedle aut se tak některé státy logicky zaměřili i na skleníkové plyny související s bydlením a udeřili. Třeba ve Velké Británii domy vyprodukují až 30 procent emisí uhlíku. V Itálii už proto začínají při stavbě sídlišť myslet na přírodu.

Vzorový nízkoenergetický dům postavený nedaleko italské Ancony na první pohled nevypadá příliš nápadně. Nejedná se ale o obyčejnou stavbu. Bytová budova se vyznačuje tím, že nevyprodukuje vůbec žádný oxid uhličitý. Energii získává pouze z přírodních zdrojů, čímž snižuje náklady majitelům. Například loni ušetřili 23 tisíc euro. „Pod kontrolou tak máme každý spotřebič, od myčky na nádobí, až po pračku. V každém okamžiku zjistíte, kolik jednotlivě pohlcují energie," vysvětluje Davide Nardi Cesarini, inženýr ze společnosti Loccioni Energy Group, která dům postavila.

V domě je celkem šest bytů, každý z nich stál okolo 250 tisíc euro. To je o 20 procent víc, než tradiční byty stejných rozměrů. Jeho stavitelé ale slibují, že počáteční vyšší náklady na pořízení bytu se brzy vrátí. Díky tomu, že dům stojí na jihu využije během zimy, kdy je třeba topit, maximum slunečního záření. Propracovaná je i tepelná izolace, která rozvádí teplo pomaleji. V zimě tak není chladno a v létě se budova nepřehřívá. Elektřinu vyrábí 150 m2 fotovoltaických panelů.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Obyvatelé využívají  i dešťovou vodu, která se hromadí v nádrži za domem. Sníží tak spotřebu vody o 69 procent. Díky ekologickému ošetření se dá běžně pít a lidé nemusí kupovat plastové láhve, stačí otočit kohoutkem.

Vydáno pod