Stát neuhradí věřitelům dluhy za liberecký šampionát

Praha - Zaplacení dluhů, které zbyly po loňském lyžařském šampionátu v Liberci, se veřitelé od státu nedočkají. Od státu se jim dostane jen DPH z neuhrazených smluv, jak dnes uvedl pro Lidové noviny ministr školství Josef Dobeš (VV). Přitom celkový dluh bez penále činí 108 milionů korun, po vrácení daní by se snížil o dvacet procent. Podle ministerstva školství by se o zbylou částku měla postarat liberecká radnice a lyžařský svaz. Navíc vrácení DPH ještě musí schválit ministr financí. Dobeš tento vládní krok označil za pozitivní gesto, protože stát se podle něj v této záležitosti vůbec nemusel angažovat.

Ministerstvo má do tří týdnů předložit komplexní zprávu o řešení dluhu. Hodnotící zpráva nepoukázala na konkrétní viníky zadluženosti, a zřejmě nikdo potrestán nebude. „Mělo by to být poučení do budoucna. Podobné megalomanské akce nejsme připraveni podporovat,“ prohlásil Dobeš. Zároveň odmítl hodnotit pořadatelský tým šampionátu, který vedla bývalá olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová.

Vyjádření jednotlivých stran

Ministr školství Josef Dobeš (VV): „Dnes jsem na toto téma mluvil s primátorem Liberce Jiřím Kittnerem. Stát je ochoten vrátit věřitelům DPH ze smluv, které nebyly uhrazeny. Víc se v případu libereckých dluhů není připraven ani ochoten angažovat.“

Primátor Liberce Jiří Kittner (ODS): „Bude záležet na zastupitelích města, jak rozhodnou. Já samozřejmě budu navrhovat, aby se město podílelo. Je asi evidentní, že není schopno doplatit celý ten dluh.“

Prezident Svazu lyžařů Lukáš Sobotka: „Já jsem se s panem ministrem měl setkat minulý týden, myslím, že v pondělí, ale vzhledem k tomu, že bylo nějaké mimořádné jednání vlády, tak jsme se nepotkali a předpokládám, že se v nejbližších dnech schůzka uskuteční a pobavíme se o tom, co s tím dluhem dál.“

Reportáž Edity Valentové a Jakuba Anděla (zdroj: ČT24)

V Liberci se mistrovství světa v klasickém lyžování konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání více než dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Náklady na samotnou organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů a zodpovídala za ně Neumannová. Příjmy pořadatelů ale na pokrytí nákladů nestačily, což vedlo k dosud nevyřešeným dluhům.

Jedním z největších věřitelů je Dopravní podnik města Liberce, kterému pořadatelé nezaplatili 21 milionů korun za dopravu při šampionátu. Nejméně devět milionů činí dluh za ubytování účastníků Technické univerzitě v Liberci. I na vrácení daně si ale budou muset nedobrovolní sponzoři počkat, vláda totiž teprve hledá způsob, jak celou věc účetně vyřešit. „Ta věc se skutečně zadrhla na technickém účetním zádrhelu, který se můj náměstek s náměstkem ministra financí pokusí odstranit,“ tvrdí Dobeš.

Velká část věřitelů je přitom v druhotné platební neschopnosti. Kvůli dluhům už podali dvě desítky žalob. Pokud se jim nepodaří dohodnout vypořádání dluhu, nevylučují hromadnou žalobu na stát. Podle dřívějšího vyjádření sdružení věřitelů, které zastupuje 54 z celkového počtu 83 firem, nevyřeší jejich problémy pouhé vrácení DPH.