Nekvalitní benzín v Česku – normy nesplnil každý desátý vzorek

Praha – Kvalita pohonných hmot na českých benzinkách se zhoršuje. V červenci nesplnilo 11,4 procenta vzorků, které odebrala Česká obchodní inspekce. V červnu přitom nevyhovělo jen 4,6 procenta vzorků. Největší problémy odhalila inspekce u motorové nafty, naopak úplně bez problémů bylo LPG.

„Z celkového počtu 149 vzorků odebraných v měsíci červenci 2010 nevyhovělo jakostním požadavkům 17 vzorků, to je 11,4 procenta,“ uvedl Vozáb. Nedostatky u víc než desetiny odebraných vzorků zjistila inspekce naposledy letos v březnu.

V červenci z 60 kontrolovaných vzorků automobilových benzinů nevyhověly požadavkům příslušné jakostní normy tři. Závady byly v obsahu etanolu, kyslíku, síry a tlaku par. Z kontrolovaných 72 vzorků motorových naft jich nevyhovělo 13. V případě LPG byly minulý měsíc všechny odebrané vzorky v pořádku.

Loni ČOI odhalila nedostatky u pěti procent ze všech kontrolovaných vzorků pohonných hmot. Bylo to o šest desetin procentního bodu méně než v roce 2008. Prodejce, u kterých ČOI závadné vzorky odebrala, inspekce nezveřejňuje.

Vydáno pod