GM odložila kvůli změně generáního ředitele návrat na burzu

Detroit - Největší americká automobilka General Motors odložila podání žádosti o primární emisi akcií (IPO) na začátek příštího týdne, aby mohla do dokumentů zapracovat změnu generálního ředitele. Agentuře Reuters to řekl zdroj obeznámený se situací. Podle dřívějších informací měla GM podat žádost již dnes. Automobilka ve čtvrtek oznámila, že ve druhém čtvrtletí vydělala 1,3 miliardy dolarů (25 miliard Kč). To představuje její nejvyšší čtvrtletní zisk za šest let. V prvním čtvrtletí činil zisk 865 milionů dolarů. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku tak zvýšila výrobu téměř o polovinu.

„Jsou na správné cestě,“ uvedla analytička Rebecca Lindlandová ze společnosti IHS Automotive. „Je úžasné, jak efektivně jsou nyní schopni fungovat poté, co prošli bankrotem,“ dodala. Ještě před krizí byla GM největším výrobcem aut na světě. Finanční problémy však automobilku dovedly až k řízenému bankrotu a restrukturalizaci.

Hlavním cílem chystaného vstupu na burzu má být návrat k původní slávě a snaha dostat se ze státních rukou. V ideálním případě by to mohla být dokonce největší primární emise akcií ve Spojených státech – odhady mluví o rozmezí mezi 12 a 20 miliardami dolarů. Společnost Visa si v březnu 2008 prodejem cenných papírů přišla na 19 miliard a 700 milionů.

Z kapes Američanů šlo loni na záchranu GM 50 miliard dolarů. Výměnou za to získala vláda 61 procent akcií, 11 procent drží Kanada, 17 a půl procenta odbory a zbytek bývalí akcionáři staré General Motors.

Šance na úspěch nejsou malé – GM doslova vstala z popela

Zatímco loni firma neměla ani na výplaty zaměstnanců, letos v každém čtvrtletí zatím vydělala přes miliardu dolarů. Akcie bývalé GM rostly ještě v 90. letech, krátce před bankrotem se ale propadly až na dno. A pak 1. července 2009 přišel bankrot a s ním i konec obchodování s akciemi firmy. Před zánikem jí zachránila jen vládní injekce za 50 miliard dolarů. Na oplátku teď americký kabinet drží skoro dvě třetiny společnosti. Nová společnost zatím hlásí jen úspěchy.

V prvních třech měsících letošního roku činil zisk GM 865 milionů dolarů. Tržby společnosti ve druhém čtvrtletí stouply o pět procent na 33,2 miliardy dolarů díky růstu prodeje ve všech regionech s výjimkou Evropy.

Nový generální ředitel Akerson je dobrá volba

Whitacre koncem loňského roku nahradil na postu generálního ředitele GM Fritze Hendersona. Často však prohlašoval, že se v automobilech příliš nevyzná, a jeho brzké odstoupení se poté, co uskutečnil zásadní reorganizaci společnosti, všeobecně očekávalo. Akerson, jehož do správní rady loni jmenovala Obamova administrativa, bude již čtvrtým generálním ředitelem GM za rok a půl. Podle analytiků jde o manažera s hlubokými finančními zkušenostmi, který by měl firmu zdárně provést procesem prodeje akcií investorům.

Slabým článkem GM zůstávají evropské aktivity, které vykázaly provozní ztrátu 160 milionů dolarů. Ztráta nicméně výrazně klesla ze 477 milionů v prvním čtvrtletí. GM vlastní německou automobilku Opel, kterou chtěla loni prodat kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Nakonec se ale rozhodla, že si divizi ponechá a provede její restrukturalizaci sama.