Ministr Fuksa slíbil zaplaveným obcím státní garance za úvěry

Heřmanice (Liberec) – Oblasti postižené vodou odstraňují škody. Do Libereckého kraje dnes vyrazil ministr zemědělství Ivan Fuksa a zdejším obcím a zemědělcům nabídl okamžitou pomoc ve formě státních garancí za úvěry. Zejména malé obce mají velké problémy při získávání úvěrů od bank nejen v podobných krizových situacích, ale i na běžné investice, řekl Fuksa novinářům. Důvodem je podle něj malý majetek obcí, za úvěry by proto měl ručit stát. Vyžádá si to jen malou legislativní úpravu, dodal.

V Libereckém kraji dnes Fuksa navštívil záplavami nejvíce postižené obce Chrastavu, Novou Ves, Heřmanice a Frýdlant. Jim i ostatním obcím chce pomoct hlavně s budováním poldrů, které by v budoucnu byly schopny velkou vodu zachytit. „Co se týče zemědělců, pomoc může být okamžitá v tom, že je upřednostníme, co se týče přímých plateb. Farmářům a družstvům, která byla postižena povodněmi, dáme platby co nejrychleji,“ uvedl ministr.

Nejnutnější odstranění nánosů v okolí řek si podle Fuksy vyžádá zhruba 57 milionů korun. Škody na zemědělských plochách vyčíslila Agrární komara na přibližně čtvrt miliardy. „Škody jsou na travních porostech zhruba v rozsahu tisíc hektarů, co se týče osevních ploch, je to zrhuba 2 000 hektarů,“ dodal Fuksa.

Telefonát Ivana Fuksy (zdroj: ČT24)
Vydáno pod