Bárta zastavil všechny stavby na železnici

Praha - Šéf dopravního resortu Vít Bárta (VV) s okamžitou platností rozhodl o zastavení veškerých staveb na železnici, jež jsou financovány Správou železniční dopravní cesty (SŽDC). Ministerstvo dosud počet zastavených staveb neupřesnilo. Podle Bárty vedla k zastavení výstavby skutečnost, že stavební společnosti nenabídly státu požadované slevy. Firmy podle Bárty přišly se slevami v řádu promile, maximálně jednotek procent, což ministra neuspokojilo.

Bárta chystá velké kontroly

Současně Bárta přistoupil k zastavení proplácení faktur a nařídil jejich prověrku „z hlediska věcného, časového a finančního plnění“. Bude tak docházet k analýzám smluv, porovnávání jejich plnění se stavebními deníky. U složitějšího plnění z hlediska stavebních konstrukcí půjde podle ministra také o zkoumání samotných konstrukcí.

V souvislosti s tím SŽDC přijala nového náměstka pro audit Pavla Habartu, který dosud pracoval jako krizový manažer pro společnost ČD-Telematika. Bárta prý na Habartu dostal doporučení a věří, že díky jeho zkušenostem se železnicí by mohl být ministerstvu velice užitečný. Jelikož se firmy odvolávají na uzavřené smlouvy, posílil Bárta i svůj tým právníků.

Šéf dopravního resortu Vít Bárta

„Nebojím se postihů, protože se domnívám, že mé jednání je mravné.“

Vít Bárta v průběhu minulého týdne vyzval firmy podílející se na železničních stavbách, aby státu navrhly výrazné slevy kvůli nedostatku peněz ve státním rozpočtu. Železniční stavitelé ale s dostatečně sníženými požadavky nepřišli. Do úterý by pak měly se slevami přijít i firmy, které se podílejí na silničních stavbách.

Šéf správy železnic Jan Komárek uvedl, že se na zastavení staveb s ministrem dohodl. Podle něj jde o zhruba 15 staveb, za které měl stát letos zaplatit 10 miliard korun. Jde především o třetí a čtvrtý koridor, které vedou z Prahy na západ a jih Čech. SŽDC má jen na III. a IV. koridoru od letošního roku do roku 2016 proinvestovat přes 84 miliard korun. Odstraňování škod po povodních se podle zástupců státu opatření netýká.