Američanů, kteří mají problémy se splátkami hypoték, je víc, než se zdálo

Washington – Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy podhodnotila počet majitelů domů na hypotéku, kterým stát splácení usnadnil, a přesto se výrazně opozdili s měsíčními splátkami. V noci na dnešek to připustilo americké ministerstvo financí. Chybu podle ministerstva udělala státní hypoteční agentura Fannie Mae, která tzv. Home Affordable Modification Program (HAMP) spravuje. Program za 50 miliard dolarů, který prosadil Barack Obama, má pomáhat majitelům domů na hypotéku, kteří se zpozdili se splátkami, aby v exekuci nepřišli o střechu nad hlavou.

Červencové statistiky iniciativy ale kritizovali analytici za přehnaně optimistické odhady počtu lidí, kteří opět nedodržují termíny. Ke konci května bylo v programu 4 764 majitelů domů na hypotéku, jejichž permanentní úprava podmínek splácení trvala již devět měsíců.

Ministerstvo nyní uvedlo, že 14,9 procenta z nich opět nesplácelo včas. Je to víc než šestinásobek proti 2,4 procenta, které úřady uváděly 20. července. Majitelů s trvalou úpravou po nejméně šest měsíců do května bylo přes 53 tisíc. Podíl těch, kteří nespláceli včas, byl 6,1 místo 1,7 procenta.

Ministerstvo podle mluvčího nyní věří, že tato čísla už odrážejí skutečnost. Pochyby se vynořily poté, co předchozí údaje z ministerstva označilo několik analytiků z Wall Street za podezřele nízké. Úřad si poté na Fannie Mae vyžádal revizi čísel. Mluvčí agentury pak uvedl, že objevila ve své statistické metodice prodlevy.

Ministerstvo koncem července také uvedlo, že počet majitelů domů, kteří z programu vypadli, byl dvojnásobný proti těm, kteří stálou úpravu podmínek splácení získali. Za červen to bylo 91 tisíc proti 49 tisíc případů. Tato čísla se revidovat nemusela.

Vydáno pod