Fuksa: Čeští zemědělci rovnými dotacemi nic nezískají

Praha - Při aplikaci rovných dotací se starými zeměmi Evropské unie čeští zemědělci nic nezískají, jelikož náklady českých zemědělců jsou na unijním průměru. Naproti tomu by si tím výrazně pomohli farmáři ze zemí, jako je Rumunsko a Bulharsko, kteří by následně zaplavili tuzemský trh svými levnými produkty. V on-line rozhovoru na serveru iDnes.cz se dnes takto vyjádřil ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Podle ministra nemusí spravedlivé dotační podmínky, jejichž dojednání slibuje v programovém prohlášení vláda, nutně znamenat, že by čeští zemědělci měli do budoucna čerpat stejně vysoké dotace, jako jejich kolegové z původních členských zemí.

„To si musíme vyjasnit, protože pro nás je ten termín 'rovné podmínky',“ uvedl v reakci na Fuksův výrok prezident Agrární komory Jan Veleba. Komora dlouhodobě volá po stejné výši plateb pro všechny zemědělce na společném unijním trhu a upozorňuje na to, že současný stav není spravedlivý.

Zemědělci původních unijních států na vrcholu dotační pyramidy

Čeští zemědělci pobírají na dotacích z unie stejně tak jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU až po roce 2004, stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. To je na společném unijním trhu znevýhodňuje. Dotační podmínky by se měly vyrovnat po roce 2013. Původní členové EU však nejsou tomuto kroku příliš nakloněni. Podle Agrární komory budou chtít prosadit další přechodné období, v němž by byly zachovány rozdíly.

Na počátku, tedy v roce 2004, začínali čeští zemědělci na 25 procentech úrovně přímých plateb starých členských zemí. Takové postavení pro zemědělce z ČR a dalších devíti nově vstupujících zemí si vymohla Francie a vlády vstupujících států podmínky stvrdily v přístupových smlouvách. Letos, šest let po vstupu, mají tuzemští farmáři nárok na 70 procent průměrné výše plateb z unijních prostředků, dalších 30 procent jim může dorovnat stát ze svého rozpočtu. Současná ekonomická situace a rozpočtové úspory však letos s největší pravděpodobností plné dorovnání plateb neumožní a bude na zhruba poloviční úrovni.

Podle zemědělských organizací je rozdíl v dotacích ve skutečnosti mnohem vyšší. Podle dřívějších údajů Zemědělského svazu ČR by český farmář měl v rámci přímých plateb v letošním roce získat 212 eur (v přepočtu zhruba 5250 korun) na hektar, zatímco průměr starých členských zemí činí 323 eur na hektar. Národní podpory ve starých zemích EU jsou navíc vzhledem k síle jejich ekonomik vyšší než v nových členských státech, tamním zemědělcům pomáhají například úlevami na pojištění také vlády.