Zámek Potštejn získal díky europenězům reprezentativní park

Potštejn - Evropské peníze mohou pomáhat i zdánlivě menším projektům, jak dokládá oprava zámku Potštejn na Rychnovsku. Zámek patří rodině Nováčkových, která získala dotace na celkovou rekonstrukci desítky let chátrajícího a neudržovaného zámeckého parku. Barokní stavbu v Potštejně koupili manželé Nováčkovi před sedmi lety. Objekt, který léta sloužil jako školicí středisko komunistického Revolučního odborového hnutí, od té doby opravují a od roku 2006 postupně zpřístupňují.

„Zámek už je skoro opraven, jsme zhruba ve dvou třetinách a ještě nás čeká spousta práce,“ vysvětluje Zdeněk Nováček. Donedávna přitom zůstával uzavřený tříhektarový zámecký park z počátku devatenáctého století.

Park se v minulosti neudržoval, a proto místo nebylo příliš bezpečné. „Bylo to prostředí, které připomínalo spíše džungli. Šlo také o velké množství proschlých větví, které hrozily pádem,“ dokládá realizátor projektu obnovy parku Luděk Hojný.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Zámecký park se pro turisty otevřel teprve před několika týdny. Jeho obnova přišla na zhruba šest milionů korun, přičemž většina peněz přišla z evropských fondů. V parku bylo vysazeno zhruba 13 tisíc keřů a 50 kusů stromů. Majitel zámku Potštejn Zdeněk Nováček je zájmem o něj potěšen: „Hezké to tu bude za 30 až 50 let, ale lidé sem chodí už teď a účel to splnilo. V prvním měsíci jsme měli takovou návštěvnost, že nás to až udivilo.“

Luděk Hojný, realizátor projektu obnovy parku

„Je zde jasně vidět, že prostředky z Evropské unie nečerpají pouze státní instituce, ale že na ně mohou dosáhnout i běžní obyvatelé.“

Za evropské peníze začnou Nováčkovi opravovat i k zámku přilehlou budovu, která je součástí parku a ve které se dříve pálilo ovoce. V budoucnu, konkrétně je otevření plánováno na příští léto, zde budou výtvarné dílny.