Život v Silicon Valley – zkouška odolnosti světových investorů

San Jose - Nejjižnější části sanfranciského pobřeží v Severní Kalifornii v USA se již od 70. let přezdívá Silicon Valley. Tato ohromná průmyslová aglomerace se stala synonymem pro moderní technologie, výzkum a plnění investorských snů. Je především světovým centrem počítačového a technologického průmyslu. Pozemky na nejlukrativnějších místech mají srovnatelnou cenu s nemovitostmi na newyorském Manhattanu. Jak přiznali hosté pořadu Před polednem ČT24, největším specifikem dané oblasti je ovšem zřejmě mentalita lidí.

„Prostředí je obrovsky motivující. Ať lidé přinesou jakoukoliv myšlenku, jsou ochotni za ní jít dále. Jde o velký shluk profesionálů, kteří získají zkušenosti a mají šanci radit Evropanům. Nikdo vám nic nedá zadarmo, ale je to prostředí, které jde s vámi,“ říká manažerka rozvoje obchodu Michaela Špringlerová. V oblasti Silicon Valley se na několika čtverečních kilometrech nachází 400 tisíc pracovních míst v oboru hi-tech nebo 13 procent všech světových patentů, představil podnikatel v oboru IT Petr Šídlo.

Rozhovor s Michaelou Špringlerovou a Petrem Šídlem (zdroj: ČT24)

Sanfranciské pobřeží bylo dlouhou dobu využíváno americkým námořnictvem, které zde provádělo výzkumy. Mnoho firem zabývajících se vývojem technologií se usadilo v oblasti, aby pracovaly pro námořnictvo. Poté, co „mariňáci“ opustili tuto oblast, část jejich vybavení převzala NASA a zaměřila se na letecký výzkum. Většina firem v oblasti zůstala a přibývaly nové. „Je to hodně o mentalitě lidí - hlavně o přístupu k problémovému investování. Pokud se setkáte s neúspěchem, je to v Silicon Valley bráno jako cenná zkušenost a odraz k dalšímu vývoji. V Evropě dostanete spíše nálepku neschopného člověka,“ dodává Šídlo.

  • Silicon Valley - Práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1829/182869.jpg
  • …výzkum… autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1829/182870.jpg
  • …zábava autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1829/182871.jpg