Temelín zahájil výměnu amerického paliva za ruské

Temelín - V jaderné elektrárně Temelín začala dlouho očekávaná výměna amerického paliva za ruské. Provozovatel objektu, energetický gigant ČEZ, si od ruského paliva slibuje stabilní a ekonomický provoz. Kritici ale zároveň upozorňují na to, že změnou dodavatele paliva vzrůstá energetická závislost České republiky na Rusku.

Energetici počítají s tím, že proces výměny paliva potrvá 66 dní. Práce byly zahájeny už v polovině července, kdy začala odstávka prvního bloku, vlastní výměna paliva ale mohla začít až po vychladnutí reaktoru. V tuto chvíli do něj pracovníci elektrárny zavedli osm nových zásobníků, celkově jich je v reaktoru 163.

„Technologicky a principiálně tento proces náročný není, nicméně personál při těchto manipulacích a činnostech musí dodržovat řadu předpisů,“ řekl vedoucí transportu paliva Jiří Bigas. Jedním z předpokladů pro hladký průběh výměny zásobníků je tak například naprostá čistota; i nepatrná mastnota na trubičce s palivem by v reaktoru mohla způsobit problémy. Jak Bigas dodal, k žádným problémům ale zatím nedošlo.

Temelín mění palivo (zdroj: ČT24)

Převoz ruských palivových článků ze speciálního skladu k reaktoru probíhá v přísném utajení. Za ním stojí jednak snaha o maximální bezpečnost, ale také finanční nákladnost projektu. „Energetická hodnota palivového souboru odpovídá více než sto tisíci tunám černého uhlí,“ uvedl mluvčí jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Palivový článek jaderné elektrárny
Zdroj: ČT24