O další půjčce pro Řecko rozhodne kontrola

Atény – Mise Mezinárodního měnového fondu, Evropské centrální banky a Evropské komise bude ode dneška v Aténách prověřovat dodržování pravidel, k nimž se Řecko zavázalo výměnou za přijetí mezinárodního záchranného programu. Poslední kontrola dopadla pro Řeky dobře a ani teď se nečekají závažnější problémy.

Řecko se na přijetí finanční pomoci s MMF a EU dohodlo na přelomu dubna a května, kdy se dostalo do vážných problémů a hrozilo, že nebude schopno si zajistit dostatek peněz na krytí splatných závazků.

Před přijetím pomoci ale musely Atény slíbit, že se zasadí o snížení výdajů, zvýšení rozpočtových příjmů a o rozsáhlé strukturální reformy. Hned v květnu země obdržela první část úvěru ve výši 20 miliard eur a nyní se bude jednat o tom, zda je možné uvolnit další část úvěru, tentokrát devět miliard eur.

Ministr financí Jorgos Papakonstantinu v rozhovoru s řeckým týdeníkem Kosmos řekl, že jeho země dohodnuté podmínky plní tak, jak má. „Podmínky jsme splnili a učinili jsme i další krok, když jsme schválili penzijní reformu,“ uvedl Papakonstantinu. Právě důchodová reforma by měla zmírnit hlavní výtku minulé kontroly – stále příliš vysoké výdaje na sociální zabezpečení. Jinak ale závěry poslední mise evropských komisařů, centrální banky a Mezinárodního měnového fondu vyznívaly kladně.

Rozpočtový deficit Řecka loni dosáhl rekordních 13,6 procenta hrubého domácího produktu, ačkoli pravidla EU povolují pouze tříprocentní schodek. Podle dohody s MMF a EU má deficit letos klesnout na 8,1 procenta HDP, což je podle průběžných dat za první pololetí podle expertů dosažitelné. Řecko ale stále nevykazuje reálný růst, ekonomika v prvním čtvrtletí klesala jak meziročně, tak proti předchozím třem měsícům. Vysoká je i nezaměstnanost, která se drží kolem 12 procent.