Při tažení proti zločinu v kosovské politice zatčen šéf centrální banky

Priština - Guvernéra kosovské centrální banky Hashima Rexhepiho zatkla policie na základě podezření z korupce, daňových úniků a praní špinavých peněz. Evropská policejní mise EULEX, která v Kosovu pomáhá místním úřadům mimo jiné v boji proti organizovanému zločinu, spolu s kosovskými policisty provedli razie mimo jiné v budově centrální banky a v Rexhepiho domě. Jeho zatčení povolila místní prokuratura.

Prohlídky se uskutečnily v rámci vyšetřování čtyř osob včetně guvernéra pro podezření ze zneužívání výsadního postavení, přijímání úplatků, daňových úniků, zpeněžování dominantního vlivu a praní špinavých peněz, uvedl EULEX v prohlášení.

Tažení proti zločinu až v nejvyšších státních sférách trvá v Kosovu již několik měsíců. Policejní složky podnikly před deseti dny razii na ministerstvu zdravotnictví a zatkly vysoce postaveného činitele. V dubnu policie dělala prohlídky v budově ministerstva dopravy. Podle tamějších sdělovacích prostředků EULEX začal od června vyvíjet tlak na kosovského premiéra Hashima Thaçiho, aby odvolal tři ministry podezřelé z korupce.

EULEX začal v Kosovu působit koncem roku 2008 poté, co tato balkánská země s převážně albánským obyvatelstvem vyhlásila nezávislost na Srbsku. Posláním mise je poskytovat kosovským právním, vězeňským a celním institucím poradenství, dohlížet na jejich činnost a pomoci při přípravě jejich personálu. Příslušníci EULEX mají určité výkonné pravomoci, které jim umožňují podílet se na řešení případů souvisejících s organizovaným zločinem, korupcí a pátráním po válečných zločincích. V misi slouží 2000 zahraničních odborníků a tisícovka místních policistů.