Britským letištím hrozí stávka

Londýn – Zaměstnanci Britské správy letišť (BAA), pod kterou patří i největší evropské letiště Heathrow, dnes začnou hlasovat o stávce. Nejsou spokojeni s nabídkou na výši platů. Zaměstnavatelé totiž nabízejí zaměstnancům pouze jednoprocentní zvýšení platu. V Británii je přitom téměř tříprocentní inflace, takže šesti tisícům zaměstnanců letišť by poklesly reálné mzdy, pokud by nabídku přijali.

Správa letišť tak nabízí zaměstnancům zvýšení platu o přibližně 200 až 250 liber. Ti by ale rádi viděli zvýšení až o 600 liber. Hlasování o stávce potrvá ještě dva týdny, skončí 12. srpna. Pak mají britské odbory povinnost týdenní oznamovací lhůty. Stávka na šesti britských letištích by tedy mohla začít nejdříve 19. srpna.

V britském tisku se spekuluje, že pokud budou chtít odbory upoutat pozornost a vyvolat na letištích rozruch, tak počkají se stávkou až na poslední srpnový víkend. To je v Británii tradiční svátek – děti a rodiny se vracejí z prázdnin a letiště jsou v plném provozu. Stávka by se týkala největšího letiště Heathrow, Stanstedu u Londýna, dále letišť Glasgow a Edinburgh a dalších dvou menších letišť ve Skotsku a na jihu Anglie.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)