BP prodává majetek, Apache za něj zaplatí sedm miliard dolarů

New York – Americká těžební společnost Apache koupí část majetku britského energetického koncernu BP za zhruba sedm miliard dolarů. Ty BP nutně potřebuje na zaplacení škod vzniklých kvůli havárii z poškozeného vrtu Macondo v Mexickém zálivu. Celkem si chce společnost prodejem majetku zajistit zhruba deset miliard dolarů.

Majetek, který od BP koupí společnost Apache, je ve více zemích. Část ho je ve Spojených státech, část v Kanadě a v Egyptě. Alespoň část výnosu z prodeje půjde do speciálního fondu, z něhož bude BP vyplácet nároky v souvislosti s havárií. Už v úterý BP oznámila, že prodá taky část majetku v hodnotě zhruba 1,7 miliardy dolarů, který má v Pákistánu a Vietnamu. Za podíl na těžbě a souvisejících činnostech by ale BP mohla podle expertů dostat i víc, možná až čtyři miliardy dolarů.

BP v červnu přistoupila na požadavek americké vlády a zavázala se, že v průběhu následujících čtyř let převede 20 miliard dolarů na vázaný účet. Z něj budou postupně hrazeny prokázané škody a další nároky, které vznikly v souvislosti s havárií. Polovinu částky si chce BP zajistit prodejem majetku.

Majitelem plošiny Deepwater Horizon, jejíž exploze koncem dubna odstartovala jednu z největších ekologických katastrof v historii, byla americká společnost Transocean. BP ji ale provozovala a byla źa ni zodpovědná. Samotný výbuch plošiny až tak velkým ekologickým problémem nebyl, skutečný problém nastal ve chvíli, kdy začala do moře unikat ropa z vrtu Macondo, na který byla plošina napojena. BP není jediným vlastníkem vrtu, má v něm ale jednoznačně největší podíl a ponese i největší náklady na likvidaci škod.

Celkové náklady, které bude muset BP kvůli havárii v Mexickém zálivu vynaložit, zatím nejsou známy a patrně známy nebudou ještě hodně dlouho. Už dříve se objevily odhady, že celkový účet by mohl přesáhnout 14 miliard dolarů, v posledních dnech už se analytici nezdráhají hovořit ani o částce 100 miliard dolarů.

Vydáno pod