Přenos mobilního čísla by měl trvat den, navrhuje Evropská komise

Praha - V Česku ročně změní mobilního operátora přes dvě stě tisíc lidí. Nejčastějšími přeběhlíky jsou firemní zákazníci. Evropská komise chce celý průběh přecházení ještě zjednodušit a zrychlit, a to na jednodenní záležitost. Možnost přejít se svým mobilním číslem ke konkurenci přitom Češi mohou už od roku 2006, jedná se ale o dlouhý proces v řádu týdnů.

Podle operátorů ale přechod občas komplikují i prodlení u zákazníků, kteří musí vypovědět smlouvy. I tak ale považují jednodenní lhůtu za šibeniční. „Přenesení čísla za jeden den bude velmi technicky a finančně náročné. Myslíme si, že současná doba přenesení čísla od nebo do O2 je dostačující. Pohybuje se kolem patnácti pracovních dní,“ uvádí Martin Žabka, mluvčí společnosti Telefónica O2.

Pavel Vlček, mluvčí ministerstva obchodu a průmyslu

„Současně se na přepisu evropské legislativy, která upravuje elektronické komunikace, pracuje. Předpokládáme, že vláda je bude projednávat v podzimních měsících.“

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Podle posledních statistik mění operátora přes dvě stě tisíc lidí ročně. Nejvíce zákazníků ale loni přešlo k Telefónice O2. Vodafone svá čísla nezveřejňuje. „Největší počet zákazníků, kteří projevili zájem o přenositelnost čísla směrem od nebo k T-Mobilu, se objevil loni, kdy to bylo 75 tisíc k nám a 73 od nás. Bilance je vždy víceméně vyrovnaná a letos se číslo ustálilo na 40 tisících jak k nám tak od nás,“ vysvětlila mluvčí společnosti T-Mobile Martina Kemrová.

O přenositelnost se nyní zajímají především firemní zákazníci

Zpočátku možnost přenosu vlastního čísla k jinému operátorovi využívali lidé s předplacenými kartami, během doby si ale čísla přenášejí především firmy. „Co se týká konkrétních skupin zákazníků, záleží to na marketingové nabídce, která tou dobou probíhá, ale dlouhodobě můžeme říci, že toho využívají nejvíce firmy,“ říká mluvčí firmy Vodafone Lukáš Kropík.

Nová evropská telekomunikační legislativa ale počítá i s dalšími nařízeními, které by mohly přenositelnosti pomoci. Jedním z nich budou například maximálně dvouleté smlouvy.