Čína loni předstihla ve spotřebě energie i plýtvající Spojené státy

Peking - Čína se vloni stala největším spotřebitelem energie na světě a po více než jednom století předstihla Spojené státy. Podle listu Financial Times to uvádějí předběžné údaje Mezinárodní agentury pro energii. Údaje tak dokládají mohutný růst čínské ekonomiky za posledních deset let. Peking ale odhady o spotřebě popírá a označil odhad agentury za příliš vysoký a nevěrohodný.

V loňském roce se v nejlidnatější zemi světa spotřebovalo tolik energie, která by se dala přirovnat k obsahu energie v 2,25 miliardách tun ropy. Jedná se o čtyři procenta více, než kolik energie využili Američané. „Fakt, že Čína převzala po Spojených státech pozici největšího spotřebitele energie, ukazuje, že začíná nová éra v historii energetiky,“ říká hlavní ekonom Mezinárodní agentury pro energii Faith Birol.

Ještě před deseti lety přitom Číňané spotřebovali pouhou polovinu toho co Američané. Ekonomika nejlidnatější země světa ale v poslední době rychle roste. Loni se HDP země zvýšilo o více než devět procent, oproti tomu ekonomika Spojených států klesla o 2,4 procenta. „Čína má velmi liberální ekologickou legislativu, velmi levnou pracovní sílu a obrovský trh,“ vysvětluje energetický analytik společnosti ENA Vladimír Štěpán.

Reportáž Jany Horké a Michaely Polákové a komentář Vratislava Ludvíka (zdroj: ČT24)

Američané nadále spotřebují nejvíce energie na jednoho obyvatele

I přes rychlý ekonomický růst Číny zůstávají Spojené státy zdaleka největším konzumentem energie na jednoho obyvatele. Jeden Američan k životu potřebuje v průměru pětkrát více energie než jeden Číňan.

Číně je ze všech světových stran vytýkána nehospodárnost, a proto nové prvenství považuje spíše za pejorativní označení, uvádí Vratislav Ludvík, poradce v oblasti energetiky. V této oblasti mají ovšem své nedostatky samozřejmě i Spojené státy.

Vladimír Štěpán, energetický analytik společnosti ENA

„Výhra to určitě není. Je to vlastně velká nevýhoda, protože do budoucna lze očekávat zvyšování cen všech druhů energií a stát, který má velkou spotřebu energie, samozřejmě nemá žádné výhody - naopak.“

Čína i nadále spaluje nejvíce uhlí na světě. Letos se stane i jeho největším dovozcem, přičemž podobná situace je i u ropy. Číně docházejí vlastní zásoby, a tak surovinu kupuje po celém světě. Odhaduje se, že těžba ropy v Číně do roku 2020 nepřesáhne 200 milionů barelů. Poptávka by přitom měla být trojnásobná.