Ministerstva čeká další utahování opasků

Praha - Ministerstvo financí navrhne, aby všechny resorty ještě v letošním roce ušetřily ve svých výdajích dalších zhruba deset miliard korun. Důvodem je snaha udržet deficit veřejných financí na hranici 5,3 procenta hrubého domácího produktu. Na možnost dalších úspor upozorňoval bývalý ministr financí Eduard Janota, jeho nástupce Miroslav Kalousek považuje další šetření za nezbytné. Již na počátku roku byly ministerstvům podvázány výdaje ve výši šest miliard korun. Jak se podařilo České televizi zjistit, třeba vnitro už ví, jak dopady škrtů zmírnit. Pomohou mu prodeje nepotřebných nemovitostí.

„Při posouzení inkasa všech daní a vývoje všech součástí veřejných rozpočtů se chystáme navrhnout vázání výdajů ve výši zhruba 10 miliard korun ve státním rozpočtu, tak aby celé veřejné rozpočty letos dosáhly schodku maximálně 5,3 procenta HDP,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Materiál podle něj ministr předloží v nejbližší době na jednání vlády. Největší úspory zřejmě postihnou ministerstvo obrany.

Podle Janoty se mělo začít šetřit až poté, co ukáží výběry daní od firem. Ty ale rostou. Ke konci června stát na dani z příjmu vybral 59,1 miliardy korun, což je meziročně o 5,8 miliardy více. Celkové daňové příjmy do státního rozpočtu stouply meziročně o 19,2 miliardy korun na 257,7 miliardy.

Podle nového ministra financí Kalouska je ale i tak důvod k dalšímu šetření. „Je nutno brát v potaz celkový stav veřejných rozpočtů, na který má dopad i ztrátové hospodaření obcí,“ řekl Lidovým novinám. Utahování opasků navíc považují za krok správným směrem i ekonomové. „Zatímco plán byl schodek (ke konci června) zhruba 95 miliard, tak realita byla zhruba 76 miliard. Tohle může být na první pohled celkem pozitivní, ale pořád si musíme uvědomit, že jsme výrazně v deficitu,“ upozornil v rozhovoru pro Ekonomiku ČT24 analytik společnosti CITFIN Tomáš Volf. „10 miliard nám nevyřeší problém schodku veřejných financí, ale je to velmi dobrý signál pro zahraniční investory, pro trhy,“ dodal Volf.

A tak by se Česko mohlo brzy dočkat i zvýšení ratingu, což je v současné době, kdy Evropou zmítá dluhová krize značně neobvyklé. Včera už to Česku přislíbila agentura Moody's, ovšem pod podmínkou, že Nečasova vláda splní to, co slíbila, tedy že bude pracovat na snížení deficitu. Díky lepšímu ratingu by si Česko mohlo půjčovat s nižšími úroky, než na jaké bylo zvyklé doposud.

Ministerstvo vnitra už ví, jak se se škrty vypořádat

Škrty budou pro ministerstva nepříjemné, třeba resort vnitra už ale ví, jak se s dopady úspor vypořádat. Zmírnit je má prodej nepotřebného majetku za 5 miliard korun. Česká televize získala katalog, obsahující seznam všech budov, kterých se chce vnitro zbavit. Na prodej jsou budovy bývalé pohraniční stráže, sklad civilní obrany i rekreační objekty.

„Máme zasmluvněno kolem 400 milionů, další nemovitosti v řádu 650 milionů nabízíme,“ uvedla náměstkyně ministra vnitra Světlana Kubíková. Ministerstvo prodávat musí. V rozpočtu na letošní rok už totiž s těmito penězi počítá. Když kupce nenajde, bude muset škrtat ve výdajích. „My jsme velmi, velmi pod tlakem, abychom si na náš chod tímto přivydělali,“ dodala Kubíková.

Zatímco u malých garáží nebo skladů se ministerstvo nebojí jít s cenou dolů a prodává je přes realitku. U budov, kde je odhadní cena v řádech milionů korun, slevit za žádnou cenu nechce, i kdyby to mělo znamenat, že kupce nenajde. „Chápu, jistě je to přístup, kdy ti, kteří o tom rozhodují, chtějí mít alibi, že postupovali v zájmu státu. A tady myslím, že více kolová dražba jim právě tenhle prostor vytváří,“ okomentoval postup ministerstva prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný.

Paradoxně by ale ještě větší problém nastal, kdyby bylo zájemců hodně a ministerstvo vnitra by letos získalo víc než miliardu a padesát milionů korun, které rozpočtovalo. Všechno nad tuto částku by totiž muselo odevzdat ministerstvu financí. Vylepšilo by tak přímo státní rozpočet.

Vydáno pod