Švýcarský soud povolil předání dat o klientech UBS do USA

Curych - Švýcarská banka UBS může data o svých klientech předat úřadům ve Spojených státech. Rozhodl o tom dnes švýcarský soud, který tak zamítl stížnost jednoho z klientů UBS. Je to vůbec poprvé, co švýcarský soud něco takového povoluje, sdílení bankovních dat s jinými zeměmi je totiž jinak ve Švýcarsku zakázáno zákonem.

Předání dat umožňuje legislativní úprava, kterou v červnu schválil tamní parlament. To je i hlavní argument soudu, který dříve nechtěl transfer dat povolit právě kvůli tomu, že by tím porušil zákon. „Federální soud rozhodl, že s ohledem na tento specifický případ je možné poskytnout administrativní pomoc (Spojeným státům),“ sdělil mluvčí soudu Andrea Arcidiacono. Legislativní úprava podle něj odstranila všechny dosavadní překážky.

Američané si data zhruba o 4450 klientech banky UBS vyžádali už dříve, Švýcarsko ale zpočátku odmítalo jejich požadavku vyhovět s odkazem na přísné bankovní tajemství, které má ve Švýcarsku tradici. Loni v srpnu ale Bern přistoupil na dohodu, aby zabránil rozsáhlému vyšetřování UBS a dalšímu zhoršení vztahů mezi oběma zeměmi.

Švýcarsko má jedny z nejpřísnějších zákonů o bankovním tajemství. Tyto zákony například nedovolují, aby švýcarské úřady automaticky sdílely údaje o daňové situaci klientů švýcarských bank s úřady jiných států.