Česko může dostat lepší rating, když vláda sníží deficit

Praha – Mezinárodní agentura Moody's by mohla zvýšit úvěrový rating České republiky, pokud nová Nečasova vláda splní své sliby a bude snižovat rozpočtový schodek. Agentuře Bloomberg to řekl analytik Moody's Dietmar Hornung. Moody's nyní hodnotí Česko známkou A1 se stabilním výhledem, vyšší rating by znamenal lepší podmínky pro získávání peněz na trzích.

Nová koaliční „vláda rozpočtové odpovědnosti“ pod vedením premiéra Petra Nečase slíbila, že deficit veřejných financí sníží do roku 2013 ke třem procentům ročního výkonu ekonomiky, což je maximální limit Evropské unie, z letošních plánovaných 5,3 procenta hrubého domácího produktu. „Jestliže zaznamenáme obnovení reálné konvergence směrem k evropskému jádru, mohlo by to vytvořit tlak na zvýšení ratingu,“ řekl Hornung.

Česku by podle analytika rovněž pomohlo, kdyby vláda naplnila plán stabilizace výše státního dluhu. Ten loni vzrostl na 35,4 procenta HDP ze 30 procent v roce 2008. Pořád ale zůstává hluboko pod unijním limitem 60 procent.

Změny ratingu v Evropě (zdroj: ČT24)

Silná většina hraje vládě do karet

Moody's považuje za velmi příznivé, že vláda bude mít ve dvousetčlenném parlamentu pohodlnou většinu 118 křesel, což je nejvíce od vzniku České republiky v roce 1993. „Na politické frontě je dobrou zprávou, že nová vláda má jasnou většinu,“ řekl Hornung.

Naposledy zvýšila Moody's český rating v roce 2002. Jeho současná úroveň je pátá nejvyšší a je stejná jako rating Slovenka, Estonska nebo Malty. „Rating A1 je nyní stabilní a s žádnou změnou teď není nutné spěchat,“ podotkl Hornung.