Pivovary i vodárny mají kvůli vedrům napilno

Praha – Snad jen majitelé plováren a výrobci nápojů si v tropických vedrech, která v posledních dnech opanovala Česko, mnou ruce. Podle obchodníků roste zájem o slazené nápoje a pivo, hlavně to nealkoholické. Jejich výrobci zvedli v posledním období výrobu o desítky procent a musejí nabírat brigádníky, aby stačily poptávce.

„Počátkem roku jsme měli nějaké poklesy, ty jsou ale pryč. Oproti chladným měsícům prodáme zhruba o 20 procent minerálek víc,“ pochvaluje si Alessandro Pasquale, generální ředitel společnosti Karlovarské minerální vody, která je největším tuzemským producentem balených vod.

Tropická vedra výrazně zvyšují také prodej piva. Třeba plzeňský Prazdroj zaznamenal nárůst v desítkách procent oproti srovnatelnému loňskému období. Podle mluvčího Pivovarů Staropramen Pavla Barvíka však příliš velká vedra nad 30 stupňů konzumaci piva přirozeně limitují. „Přeci jen je pivo alkoholický nápoj a obzvlášť na sluníčku je potřeba ho pít s mírou,“ uvedl. Řada lidí podle něj proto během dne dá přednost pivu nealkoholickému a klasické si dá až večer.

Lidé teď častěji sahají také po vodě z kohoutku, i vodárny tak mají napilno. „Od 5.7. do 9.7. jsme zaznamenali zvýšenou tendenci výroby vody z 274 tisíc metrů krychlových denně až na konečnou páteční hodnotu 350 tisíc,“ říká mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Ondřej Pokorný.

Celková spotřeba vody v letních měsících ve velkých městech, jako je například Praha, ale roste jenom o procenta. Je to hlavně díky tomu, že jejich obyvatelé v hojné míře vyrážejí na dovolené. Třeba ve Středočeském kraji je nárůst větší. Mezi květnem a červencem se zde odběry zvedly o pětinu. Lidé ale o tolik víc vody nevypijí. Projevilo tak především napouštění bazénů a také zalévání zahrad.

Pijte s mírou, varují odborníci

S pitím by to podle odborníků lidé neměli přehánět. Pít příliš mnoho vody je totiž stejně nebezpečné, jako jí mít nedostatek. Kolik by měl vypít konkrétní člověk zjistí lidé například na stránkách Státního zdravotního ústavu. Jeho experti také doporučují, aby lidé pili hlavně samotnou vodu nebo jen mírně mineralizované nápoje.

V horkých dnech by si měli dávat pozor hlavně rodiče malých dětí a senioři. Děti totiž kvůli rychlejšímu metabolismu potřebují víc tekutin. Starší lidé zase ztrácejí pocit žízně, i když jejich tělo potřebuje vody stejně jako dřív.