Nabucco je ohroženo, Gazprom láká RWE na South Stream

Berlín – Německá společnost RWE se možná zapojí do projektu South Stream. Údajně jí to nabídl ruský plynárenský gigant Gazprom. Rád by tak nejspíš ochromil plánovaný konkurenční evropský plynovod Nabucco, k jehož iniciátorům RWE patří. Napsal to dnes německý deník Handelsblatt s odvoláním na rozhovory se zasvěcenými osobami. RWE tyto informace nepotvrdila ani nevyvrátila, tvrdí nicméně, že za Nabuccem nadále stojí.

Nabucco je ohroženo

Šéfovi RWE zodpovědnému za strategii Leonhardu Birnbaumovi tento návrh podle listu předložil viceprezident Gazpromu Alexandr Medvěděv. Pokud by ho německá plynárenská firma přijala, klesly by šance na realizaci plynovodu Nabucco k nule, soudí Handelsblatt. 

Údajná ruská nabídka RWE přišla v době, kdy rozhovory mezi evropským konsorciem a potenciálními dodavateli suroviny z Turkmenistánu, Ázerbájdžánu a Iráku stagnují. Aby bylo dodrženo plánované spuštění plynovodu Nabucco v roce 2015, musí se podle Stefana Judische z RWE Sypply & Trading otázka dodavatelů vyřešit nejpozději do konce letošního roku.

Vedoucí dceřiné společnosti RWE Supply & Trading Stefan Judisch

„My za Nabuccem stojíme a nevidíme v současnosti žádný jiný projekt, který by byl stejně smysluplný.“

„Věříme, že se na tom Ázerbájdžán a severní Irák budou podílet. Zapojení Turkmenistánu bychom samozřejmě také přivítali,“ prohlásil Judisch. Podle Handelsblattu jsou ale zejména vlády Ázerbájdžánu a Turkmenistánu pod velkým tlakem Moskvy, aby svůj plyn dodávaly Gazpromu.

List poznamenává, že účast na projektu South Stream by byla pro RWE méně výhodná než na plynovodu Nabucco. Ruský plynovod je jednak výrazně dražší, německá společnost má navíc díky české dceřiné firmě RWE Transgas už nyní k ruskému plynu přístup.

Evropě chybí jižní plynová cesta

Oba projekty mají stejný cíl – přivést plyn do Evropy jižní cestou. Ruský plynovod má obcházet území Ukrajiny, Nabucco podporované Evropskou unií má plyn z oblasti Kaspického moře a Střední Asie dopravovat i mimo hranice Ruska a snížit tak závislost Evropy na jejím plynu, což je Moskvě dlouhodobě trnem v oku. Pro ruský státní kolos je ovšem „starý kontinent“ významným obchodním partnerem, který podle Handelsblattu odebírá 25 procent jeho dodávek plynu ze sibiřských nalezišť. Pokud by projekt evropského plynovodu, který má ze Střední Asie vést přes Turecko, zkrachoval, byla by Evropa na plynu z Ruska závislá ještě víc, připomíná německý deník.

Přes 3 000 kilometrů dlouhý plynovod Nabucco, který má v Evropě vést přes Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Rakousko, by měl v první fázi přepravovat osm miliard kubických metrů plynu ročně, od roku 2020 pak 31 miliard kubických metrů. Vedle RWE se na něm podílejí například rakouský energetický koncern OMV nebo maďarský MOL.

Trasy plynovodů
Zdroj: ČT24