V čínském mléce se znovu objevil nebezpečný melamin

Peking - Čínské úřady zabavily 38 tun sušeného mléka kontaminovaného toxickou látkou melamin. Látka, která se protizákonně používá ke zvýšení obsahu proteinů v mléce ředěném vodou, přitom v roce 2008 v Číně zabila nejméně šest dětí a statisícům dalších způsobila zdravotní potíže. Další výskyt melaminu v sušeném mléce tak potvrzuje, že nejlidnatější země světa stále není schopna garantovat bezpečnost potravin.

Sušené mléko zabavené v severočínských provinciích Kan-su a Čching-chaj obsahovalo melamin v až pětsetkrát vyšším množství, než je povolený limit. Kontaminované mléko se objevilo také na severovýchodě země.

Znovuobjevení kontaminovaného mléka v odlehlých a chudých oblastech na severozápadě Číny ukazuje, jak vytrvale v zemi přetrvávají problémy týkající se bezpečnosti potravin.

Před dvěma lety zemřelo nejméně šest dětí a dalších 300 tisíc onemocnělo poté, co je rodiče krmili stravou připravenou ze sušeného mléka. Vymýtit problémy s bezpečností potravin se nedaří ani s pomocí nově přijímaných opatření, přísnějších kontrol či sesazování a soudního stíhání. Za roli v posledním melaminovém skandálu, ke kterému došlo před dvěma lety, Čína dokonce loni v listopadu popravila dva lidi. Společnost Sanlu, v jejímž mléce se melamin vyskytl, za skandál zaplatila bankrotem.

Letos v únoru musely zavřít další mlékárny, v jejichž výrobcích inspektoři prokázali přítomnost melaminu. Celkem tehdy zadrželi 72 tun kontaminovaného mléka pocházejícího z farem v severozápadní části země. Chemickou látku melamin přidávali farmáři do mléka ředěného vodou, aby uměle zvýšili hladinu proteinů. Melamin se běžně používá při výrobě plastů, hnojiv či betonu. Při požití způsobuje onemocnění ledvin.

Čínský soud v případu melaminu v potravinách
Zdroj: ČT24