Brusel musí Agrofertu zpřístupnit dokumenty Unipetrolu

Lucemburk - Česká společnost Agrofert, která patří podnikateli Andreji Babišovi, dosáhla úspěchu u Soudního dvora EU v Lucemburku ve sporu s Evropskou komisí, která v minulosti zakázala Agrofertu přístup k dokumentům o koupi Unipetrolu polskou společností PKN Orlen. Podle soudu bylo počínání komise protiprávní a její rozhodnutí zrušil.

Předmětem soudu jsou dlouholeté spory Agrofertu a polského koncernu PKN Orlen, který v roce 2004 koupil českou společnost Unipetrol a transakci v roce 2005 schválila i Evropská komise. Krátce po prodeji ovšem polská média  informovala, že PKN Orlen se v roce 2004 zavázal prodat část Unipetrolu Babišovi pod cenou za to, že přesvědčí české levicové politiky, aby rozhodli při privatizaci ve prospěch PKN Orlen. Zrušení této smlouvy by znamenalo zhruba 2,2miliardovou pokutu.

Nicméně polský koncern později od smluv s Babišem odstoupil a Agrofert se již několik let soudně domáhá náhrady škod. Navíc v roce 2006 česká skupina požádala Evropskou komisi, aby zpřístupnila dokumenty, z nichž vycházela při posuzování prodeje Unipetrolu. Komise ovšem žádost Agrofertu zamítla, přičemž česká skupina jí úspěšně zažalovala u lucemburského soudního dvora.

Unipetrol Litvínov
Zdroj: ČT24