Ekonomické reformy v Řecku jsou na dobré cestě

Brusel - Ekonomické reformy, které mají pomoci vytáhnout Řecko z recese a vyřešit dluhovou krizi, jsou navzdory některým skluzům na dobré cestě. Uvedla to dnes ve své zprávě z červnové mise v Řecku Evropská komise. Atény podle ní udělaly velký pokrok v oblasti fiskální konsolidace a makroekonomického vývoje, které jsou i přes vyšší inflaci v souladu s reformním programem. Hrozby, na jejichž řešení je třeba se zaměřit, nicméně stále v některých oblastech přetrvávají.

„Zatímco celkové hodnocení je pozitivní a zavádění programu je víceméně na dobré cestě, předběžná kontrola identifikovala řadu tlakových bodů a oblastí, kde je potřeba učinit další pokrok,“ uvedla ve své zprávě komise. Bližší podrobnosti o tom, kterých oblastí by se to mělo týkat, ovšem neuvedla.

„Jsou zde dvě věci, které v sobě stále skrývají potenciální riziko. Jednou z nich je překročení výdajů a druhou je reformní únava. Dobré výsledky, kterých dosahujeme, nás nesmí přesvědčit, že jsme skončili reformní proces. Neskončili. Je zde ještě mnoho věcí, které se musí udělat,“ reagoval na zprávu Evropské komise řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu.

Stát, který musela před hrozícím bankrotem zachraňovat eurozóna ve spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem, se nyní snaží navzdory vlně stávek a dalších protestů zavést reformy, mezi které patří zvýšení daní či věku odchodu do důchodu. Klesají platy státních úředníků a v mnoha státních sférách se propouští.

Řekové slibně přiškrcují schodek

Podle Evropské komise se zatím Aténám daří plnit plán na snížení rozpočtového deficitu v letošním roce na 8,1 procenta z loňských 13,6 procenta. Příjmy státu jsou sice zatím mírně nižší, než se počítá, výdaje však proti plánu klesly mnohem silněji. Řecko ale zatím nemá informace o financích z některých sektorů, včetně zdravotnictví, které v minulosti mělo hlavní podíl na překročení výdajů.

Inflace je však zatím vyšší, než počítá vládní program. Komise to připisuje nedostatečné konkurenci a vysokému výskytu oligopolů na trhu, které umožňují přesunout zvýšení daní přímo na spotřebitele. Oligopol znamená, že na trhu existuje velmi málo firem v daném oboru, ty pak samy stanovují ceny a směr vývoje celého odvětví.

Řecký statistický úřad dnes uvedl, že inflace v červnu zpomalila na 5,2 procenta z květnových 5,4 procenta, což byla nejvyšší hodnota za 13 let. Stále je však nad průměrem celé eurozóny.

  • Jorgos Papakonstantinu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1418/141719.jpg
  • Nespokojení Řekové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1626/162554.jpg