Bude ČEZ stavět elektrárny v Rumunsku?

Bukurešť – Rumunsko chce po české elektrárenské společnosti ČEZ vědět, zda chce ještě v zemi stavět elektrárny. Rumunský ministr hospodářství Adriean Videanu dnes uvedl, že země má jinou nabídku od hutní skupiny ArcelorMittal, a proto chce věc s českou firmou projednat. Rumunská státní elektrárenská společnost Termoelectrica podepsala před dvěma roky dohodu s ČEZ, italským Enelem a německým koncernem E.ON o výstavbě elektráren v několika rumunských lokalitách. Podniky ale tyto plány odložily, protože světová finanční a hospodářská krize ztížila přístup k financování.

Odstoupení ČEZu by Rumunsku nevadilo

Ministr hospodářství uvedl, že pokud ČEZ odstoupí, Termoelectrica již má jiného zájemce, skupinu ArcelorMittal. Světový hutní gigant ArcelorMittal působí i v České republice. „Chceme mluvit s ČEZ, abychom věděli přesně, jaké je jejich stanovisko,“ řekl ministr. „Konečnou odpověď jsme nedostali,“ dodal.

Český energetický gigant v Rumunsku působí od roku 2005. Tehdy získal majoritní podíl v distribuční společnosti Electrica Oltenia. ČEZ také staví rozsáhlý park větrných elektráren s investicí jedné miliardy eur (zhruba 25,5 miliardy korun) na jihovýchodě Rumunska. Společnost je zároveň partnerem konsorcia, které buduje dva další jaderné reaktory v elektrárně Černavoda.

V tomto projektu má vláda více než poloviční podíl, ale chce ho snížit. Ministr Videanu dodal, že kabinet o tomto podílu rozhodne nejpozději do srpna.