Americký pracovní trh v červnu výrazně zakolísal

Washington - V průběhu června klesla míra nezaměstnanosti ve Spojených státech amerických na 9,5 procenta z květnových 9,7 procenta, a ocitla se tak na nejnižší hladině od července loňského roku. Na druhou stranu se ale počet zaměstnaných poprvé v letošním roce snížil, a to o 125 000 osob. Čísla pochází ze statistiky, kterou dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Snížení počtu zaměstnaných zapříčinilo zrušení dočasných pracovních míst vzniklých kvůli sčítání lidu. Současně soukromé společnosti najaly méně lidí, než se čekalo. Čísla jsou tak tvrdou ranou pro prezidenta Baracka Obamu, který si tvorbu nových pracovních míst stanovil za svoji prioritu. Zvyšuje také obavy o sílu oživení americké ekonomiky z nejdelší a nejhlubší recese od 30. let minulého století.

Celkem zaniklo v souvislosti se sčítáním lidu 225 000 pracovních míst. Soukromý sektor vytvořil celkem 83 000 pracovních míst, trh však počítal se vznikem až 112 000 pracovních míst. Zaměstnanost v sektoru služeb se zvýšila o 91 000, maloobchod však zrušil 6 600 pracovních míst. Ve zpracovatelském průmyslu počet pracovních míst stoupl o 9 000. Vzniklo rovněž 20 500 nových pracovních míst na dobu určitou.

Odhady analytiků přitom napovídaly v průměru snížení počtu zaměstnaných o 110 000. Naopak míra nezaměstnanosti měla podle nich vyskočit na 9,8 procenta, tedy o 0,1 procentní bod více než v květnu.

I když se míra nezaměstnanosti pozvolna snižuje z říjnových 10,1 procenta, což byla nejvyšší úroveň za 26 let, stále zůstává vysoká. Domácnosti jsou tak nucené méně utrácet. Výdaje spotřebitelů jsou přitom hlavním pohonem ekonomického růstu země a analytici se obávají, že by se ekonomika mohla kvůli snížení spotřebitelských výdajů vrátit zpátky do recese.

Míra nezaměstnanosti v USA
Zdroj: ČT24