USA zametou Rusku cestičku do WTO

Washington – Spojené státy a Rusko upevňují ekonomickou spolupráci. Během návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva se dohodly na vzájemných dodávkách široké palety zboží z mnoha oborů včetně leteckého průmyslu či energetiky. Americký prezident Barack Obama po schůzce se svým ruským protějškem navíc prohlásil, že USA podpoří vstup Ruska do Světové obchodní organizace (WTO). O členství v garantovi liberálního obchodu Rusko usiluje více než patnáct let, zatím mu ale unikalo.

Obama prohlásil, že Rusko je na vstup do WTO připraveno z 95 až 99 procent. Se zbývajícími problémy by prý vyjednávači mohli být hotovi do podzimu. „Myslíme si, že vstup Ruska do WTO je nejen v jeho zájmu, ale i v zájmu Spojených států a světa,“ zdůraznil americký prezident.

Rusko a USA urovnávají vzájemné spory

Komentář Jana Petránka a Libora Dvořáka (zdroj: ČT24)

Vstupu Ruska do WTO nahrává také to, že se obě země snaží urovnat své vzájemné obchodní spory. Americkým společnostem výrazně pomůže třeba ukončení sporu ohledně drůbeže. Moskva dosud její dovoz odmítala kvůli obavám o zdraví Rusů. Vadilo jí, že se v USA drůbeží maso ošetřuje chlorem. „Když už tyhle malé dohody jsou průzračné, tak je možné, že i dohoda o WTO je na spadnutí, že je to možné,“ míní komentátor Jan Petránek.

Dohodu o vstupu Ruska do WTO v brzké době čeká i redaktor Českého rozhlasu 6 Libor Dvořák. „Vůbec by mě nezaskočilo, kdyby už torontský summit G8 a G20 tohle rozhodl,“ uvedl. Představitelé G8 se v Torontu scházejí už dnes, schůzka G20 bude následovat o víkendu.

Rusko se už o vstup do WTO pokouší více než 15 let. Zvláště státy východní Evropy ovšem členství Ruska dlouho odmítaly. „Vždycky se říkalo příští rok, příští rok a Rusové samozřejmě dost rozhořčeně poukazovali na to, že Čína už tam dávno je, Ukrajina už tam dávno je,“ podotkl Petránek.

Do Ruska zamíří nejmodernější boeingy

Rusko a USA si budou nově vyměňovat výrobky i investice. Přínos by posílená spolupráce měla znamenat pro obě strany. Dohoda o nákupu 50 letadel Boeing 737 nové generace například podle amerického prezidenta ve Spojených státech zajistí 44 tisíc nových pracovních míst. Medvěděv si zase od prohloubení spolupráce se Spojenými státy slibuje posílení inovací a amerických technologických investic ve své zemi.

Současný důraz na ekonomickou spolupráci obou zemí by podle amerických činitelů měl být další fází Obamovy snahy o nový začátek vztahů s Moskvou, kterou vyhlásil loni po svém nástupu do úřadu. Americký prezident se nejprve soustředil na bezpečnostní otázky, jako byla například nová smlouva o omezení strategických jaderných zbraní či postup proti íránskému režimu. Oba body se mu již podařilo završit, nyní se Američané snaží zaměřit na ekonomiku. 

  • Barack Obama a Dmitrij Medvěděv zdroj: Presidential Press Service http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1760/175948.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/38/3753.jpg