Češi jsou skeptičtí vůči vládní podpoře flexibility zaměstnávání

Praha - Skoro polovina Čechů si myslí, že nová vláda nepomůže podpořit flexibilitu zaměstnávání. Podle většiny firem jsou přitom nutné především změny zákonů i obecná podpora například alternativních úvazků. Vyplývá to z veřejného průzkumu firmy LMC. Podle něj by víc než dvěma třetinám zaměstnavatelů pomohla pomoc ze strany státu. Největším problémem zůstávají takzvané flexibilní úvazky. Změnit by se měly hlavně zákony, snížit by se měl objem administrativy. Téměř 45 procent oslovených ale nevěří, že se tak stane.

Programové prohlášení politických stran uvádějí celou škálu možností, jak upravit pracovní trh směrem k jeho zpružnění. Ovšem že se novému kabinetu povede skutečně nějaké konkrétní kroky prosadit, věří jen čtvrtina respondentů. Jen částečné zlepšení očekává 29 procent oslovených.

Firmy věří vládě více než například zaměstnanci

Firmy přitom vkládají do nového kabinetu větší důvěru než lidi. „Šedesát procent společností uvedlo, že očekávají konkrétní legislativní kroky ke zlepšení podmínek flexi zaměstnávání,“ dokládá manažerka komunikace LMC Jana Skalová.

Jedenáct procent firem láme na novým kabinetem hůl a žádné změny nečeká, skoro třetina si myslí, že kroky nové vlády lze jen těžko předvídat.
Sedm procent zaměstnavatelů spatřuje jako důležitý faktor ke zpružnění pracovního trhu větší osvětu a informovanost ve společnosti.

Reportáž Františka Kramarze (zdroj: ČT24)
Vydáno pod