Odbory zvažují demonstraci proti zachování těžebních limitů

Praha - Územní limity pro těžbu hnědého uhlí se v severních Čechách neprolomí, shodli se na tom zástupci vznikající středopravicové koalice. V Horním Jiřetíně, který je těžbou nejvíc ohrožený, se radují. Naopak horníci z hnědouhelné společnosti Czech Coal se bojí o práci a chtějí stávkovat. Odbory plánují stávku v tom případě, když bude zachování limitů součástí programového prohlášení vlády.

Nová vláda také chystá vlastní energetickou koncepci, kde chce zohlednit právě zachování limitů. Přitom svoji koncepci už v roce 2004 schválila vláda sociálních demokratů a Topolánkova vláda si zase nechala kvůli vlastní energetické koncepci radit od takzvané Pačesovy komise. Měnit se mají také pravidla pro vyvlastňování tak, aby se kvůli těžbě uhlí nemohly vyvlastňovat celé domy.

Zachování limitů by pro horníky mohlo znamenat propouštění - o práci by podle odborů těžařské společnosti mohlo přijít až 8 000 lidí. O chystané demonstraci dnes informoval odborářský předák Czech Coalu Jaromír Franta. Už minulý týden vyzvali odboráři lídry jednajících stran, aby prolomení limitů zvážili, vysvětlil Franta: „O žádných nátlakových akcích jsme až doteď neuvažovali, ale už jsem informoval hornický svaz a v jeho rámci budeme reagovat. Čekáme, až to rozhodnutí bude oficiální, tedy až vydají vládní prohlášení.“

Celohornická demonstrace jako jeden z nástrojů odborářů

Podle něj je jednou z možností, které odboráři zvažují, celohornická demonstrace. „Tím směrem úvahy půjdou. Kdybychom stávkovali někde v dolech, nikdo si toho ani nevšimne,“ dodal předák.

Odboráři hovořili už minulý týden o tom, že bez prolomení limitů nezaměstnanost na Mostecku vyskočí ke 30 procentům, nyní je poloviční. Lídrům vládních stran poslali otevřený dopis a požadovali koncepci řešení problému, případně záruky za pracovní místa.

Dohodu naopak nadšeně přivítali aktivisté v Horním Jiřetíně, kterému hrozil při rozšíření těžby zánik. „Je to skvělá zpráva. Zrušení vyvlastňování současně se zachováním limitů je asi největší jistota, kterou nám mohla vznikající vláda dát. I ti největší škarohlídi se snad konečně přestanou bát, že za pár let přijdou uhlobaroni a jejich domy jim seberou. Ještě si raději počkáme na zveřejnění přesného znění včerejší dohody, a pak to pořádně oslavíme,“ uvedl Ondřej Hogen ze jiřetínského sdružení Kořeny, které bojuje proti prolomení limitů.

Územní limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách byly přijaty už v roce 1991. Rozdělily uhelná ložiska na oblasti, kam těžaři v budoucnu smějí a kam ne, především kvůli ekologickým dopadům a možnému bourání obcí. Kdyby limity padly, těžební oblast by se mimo jiné posunula jen pár set metrů od Litvínova a srovnala by se zemí Horní Jiřetín. Bez rozšíření těžby na jeho území by důl ČSA ze skupiny Czech Coal zřejmě přestal těžit v roce 2021, nový revír by mu prodloužil životnost o dalších 47 let.