Špidla: Návrhy Bezděkovy komise nejsou důchodová reforma

Praha – Sociální demokracie kritizuje návrhy Bezděkovy komise. Podle bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidly ve své podstatě nejde o žádnou důchodovou reformu. Špidla tvrdí, že například povinné spoření na penze není výhodné pro nikoho - kromě důchodových fondů. Nelíbí se mu taky návrh na zrušení vdovských a vdoveckých důchodů.

„Bezděkova komise udělala výpočty a navrhla několik možných řešení, ale v zásadě se dá říct, že to není žádná důchodová reforma. Ten text ponechává stranou velké množství komplikovaných otázek a v zásadě je jenom jakýmsi náčrtem a některé reálné možnosti ponechává stranou, ani se o nich nezmiňuje,“ uvedl Špidla na tiskové konfenernci.

Komise odborníků pod vedením Vladimíra Bezděka nedávno představila dva návrhy důchodové reformy. Oba počítají se snížením pojistného na sociální zabezpečení z dnešních 28 procent hrubé mzdy na 23 procent a zavedením tzv. kapitálového pilíře. Do něho by si každý spořil na individuální účet, ve kterém by za něj investovaly soukromé fondy. „To považuji za v zásadě společensky nepřijatelné, protože uložím-li povinnost prostřednictvím zákona, musím garantovat výsledek. Jestliže nejsem schopen garantovat, a žádný systém nemůže garantovat výsledek v průběhu 40 let, nemohu ukládat povinnost,“ řekl Špidla.

Kapitálové fondy podle bývalého eurokomisaře nepřinesou lidem větší výnos než současný průběžný systém. Většina lidí by také nebyla s to spořit měsíčně 5 000 korun, což by bylo nutné, aby mohli brát po 40 letech přiměřený důchod. Samotné kapitálové spoření podle ČSSD má svůj smysl, mělo by ale být dobrovolné a sloužit jen jako přilepšení ke státem garantovanému důchodu.

Zvýšení dolní sazby DPH, kterým chce Bezděkova komise nahradit výpadek příjmu ze sociálního pojištění, je podle Špidly nepřijatelné, protože by na to doplatily důchodci a sociálně slabší. Zvýšit by se měla naopak horní sazba DPH, a to až na 25 procent, což umožňuje EU. Slabé a nemocné by to tolik nezatížilo, uvedl.