Lákat investory do Česka je nyní těžší než po revoluci

New York - Česká republika má nyní v získávání investorů těžší situaci než v letech těsně po sametové revoluci, kdy byla přitažlivá úspěšnou transformací ekonomiky a prezidentem Václavem Havlem. Tvrdí to obchodně-ekonomický konzul Tomáš Hart z českého konzulátu v New Yorku. Po vstupu do Evropské unie se z Česka stala „normální“ země, což paradoxně poněkud ztížilo prezentaci Česka zájemcům o podnikání.

„Američané, kteří investují do České republiky, tak málokdy investují pouze kvůli České republice. Jde o firmy, které působí na globálním trhu, a Česká republika je jednou ze zemí, kde jsou přítomni,“ podotkl Hart. Společnosti ze Spojených států byly v loňském roce třetími největšími zahraničními investory v Česku za belgickými a rakouskými firmami.

Roli při rozhodování, ve které zemi investovat, hraje obvykle kombinace vnitřních a vnějších faktorů. Česko se může podle Harta opřít například o vzdělanou pracovní sílu, kvalitní technické školství, ale třeba i rozsáhlé investice do infrastruktury a průmyslových zón. Díky nim Česká republika americké investice nejen získává, ale daří se je i rozšiřovat. Vnější výhodou pak je pozice ve středu Evropy, kdy je to z Česka všude zhruba stejně daleko. Svou roli ale hraje i to, že Praha je příjemné místo k životu, což američtí manažeři, kteří procestovali mnoho zemí, dokáží ocenit.

Rozhodování zájemců o podnikání v České republice ale podle Harta ovlivňuje i nedávné výrazné omezení investičních pobídek. „Vždycky slyšíte, že to není to hlavní, nicméně je to jedno z důležitých hledisek,“ podotkl konzul. V současnosti se tak podle něj očekává, jak se k pobídkám postaví nová česká vláda.

Systém investičních pobídek se výrazně změnil za ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, který se rozhodl lákat do Česka hlavně firmy s pokročilými technologiemi na úkor takzvaných montoven.