Energetičtí giganti v Bulharsku prý nehrají fér – mezi nimi i ČEZ

Sofia - Společnost ČEZ, její německý rival E.ON a rakouský konkurent EVN v Bulharsku podle tamního energetického regulátora DKEVR porušují licence. Má k tomu docházet třeba tak, že za dodanou energii účtují příliš vysoké ceny. Bulharský regulátor energetického trhu již avizoval záměr udělit těmto třem firmám pokuty, odebrání licencí je však podle bulharských médií vyloučeno. ČEZ se ale brání a tvrdí, že licenci neporušuje.

Možná výše pokuty se podle médií pohybuje od 20 tisíc do milionu leva (zhruba 260 tisíc až 13 milionů korun). Při opakovaném pochybení se horní hranice zvyšuje na tři miliony leva. Firmy by podle bulharského regulátora rovněž měly omezit plánované pětiprocentní zvýšení cen elektřiny na jedno až dvě procenta.

Český energetický gigant se ovšem vinen necítí. „ČEZ v žádném aspektu neporušil vydanou licenci. Činnost společností v Bulharsku je ve shodě s udělenou licencí a rovněž v souladu s veškerou legislativou a regulatorními požadavky,“ reagovala na obvinění mluvčí skupiny Eva Nováková. Nevidí proto žádný důvod pro udělení pokuty.

Bulharsko v roce 2004 firmám ČEZ, E.ON a EVN prodalo 67 procent ve třech domácích distributorech energie. Letos v dubnu bulharská vláda zahájila audity těchto tří distribučních podniků. Premiér Bojko Borisov předtím obvinil předešlou vládu z nevýhodných privatizačních kontraktů, které nyní údajně vedou ke zvýšení cen za elektřinu.