Za benzin zaplatíme zase víc, v týdnu podražil o desetníky

Praha – Uplynulý týden byl u tuzemských čerpacích stanic ve znamení výrazného zdražování. O desítky haléřů rostly ceny benzinu i nafty, klesala jen cena plynu. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 32,67 koruny za litr, a byl tak o 41 haléřů dražší než o týden dřív, nafta zdražila o 53 haléřů na průměrných 31,54 koruny za litr. LPG je levnější o sedm haléřů, litr stojí v průměru 14,47 koruny. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

„Zdražení není překvapením, naopak bylo již dlouho očekáváno. Léto se rychle blíží a tlačí ceny vzhůru,“ uvedl analytik společnosti Broker Consulting Jan Šimek. Podle analytika firmy Colosseum Petra Čermáka bylo příčinou zdražení oslabování koruny vůči dolaru v předchozích týdnech a mírné zvýšení průměrných cen na burze v Rotterdamu.

Levněji motoristé asi hned tak jezdit nebudou, ceny pohonných hmot totiž zřejmě ještě porostou, i když už pomalejším tempem. „Hlavní vliv na růst cen pohonných hmot bude mít oslabující kurz koruny a vyšší přimíchávání biosložek do pohonných hmot. V důsledku vyššího přimíchávání biosložek do pohonných hmot by měly pohonné hmoty zdražit až o dvacetník,“ řekl analytik společnosti Petrolmedia Michal Roškanin. Podíl biosložek v benzinu a naftě se zvýšil od června a tuzemské čerpací stanice jsou pohonnými hmotami s vyšším obsahem biopaliv zásobovány postupně.