Hurá na dovolenou! Last minuty jsou nejlevnější za čtyři roky

Praha – Velké výprodeje nejen v obchodech, ale i v cestovních kancelářích patří k hlavním rysům letošního června. Slevy šplhají do mnohem větších výšek, než na jaké jsme byli zvyklí v minulých letech. Ceny zájezdů k moři jsou podle průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur mnohdy nejnižší za poslední čtyři roky. Nejvíce přitom zlevnily cesty do Řecka, Bulharska a Turecka. Cenový standard naopak udržuje například Chorvatsko.

Vysoká nezaměstnanost doma a nejistota a stávky v zahraničí patří k hlavním důvodům, proč Češi letos nechtějí za dovolenou příliš utrácet. Hrozba sopečného prachu vznášející se nad Evropou je zase žene z letadel na silnice. Podle viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury proto zájem turistů o letecké zájezdy do zahraničí klesl v průměru o 15 procent.

Cestovky se teď musí s propadem rychle vypořádat, aby realizovaly co nejmenší ztráty. Většina z nich proto zlevňuje last minute zájezdy více než jindy. „Přistoupily k razantním slevám, aby v rámci last minute prodaly pokud možno co nejvíce fixně nasmlouvaných kapacit, jinak by musely platit dodavatelům storno poplatky,“ vysvětlil Tomio Okamura.

Zájezd do Řecka tak lze v Česku pořídit zhruba o 13 procent levněji než v předchozích letech, ceny dovolené v této destinaci jsou podobně jako v případě Bulharska, Turecka a Španělska nejnižší za poslední čtyři roky. Ještě levněji mohou přitom turisté pořídit dovolenou u německých cestovek. Řada z nich zlevnila last minute zájezdy do Řecka až o polovinu.

Chorvatsko zůstává „zlatým dolem“

Zatímco letecké zájezdy Češi letos příliš nevyhledávají, velkému zájmu se stále těší Chorvatsko, kam lze dojet autem. Loni do Chorvatska na dovolenou vyrazilo přes 800 tisíc Čechů a letos by to podle cestovních kanceláří rozhodně nemělo být horší. „Mnoho Čechů z důvodu úspor vyměnilo dražší leteckou dovolenou za Chorvatsko, takže pokles zájmu o ně prakticky není,“ uvedl Okamura. Proto se nijak zásadně oproti loňsku nezměnila ani cena, kterou turisté za dovolenou u nejbližšího moře zaplatí.

Zatímco dovolená v evropských zemích zlevňuje, zdražování se dá očekávat především v zemích, kde se platí dolarem, nebo v těch, které jsou na dolarovou ekonomiku navázány. Nejdráže tak vyjdou destinace jako Jihoafrická republika, Peru nebo Argentina.