Česko šetří dostatečně, přesto může přijít o dotace

Brusel/Atény – Úsporná opatření, která česká vláda přijala v uplynulých měsících k nápravě rozpočtového schodku, jsou dostatečná. To samé platí i o Slovensku. Uvedla to dnes Evropská komise, která posuzovala opatření 12 zemí s nadměrnými deficity. Podle evropských regulí nesmí překročit deficit v poměru k hrubému domácímu produktu tři procenta, to teď ale nesplňuje většina členských zemí. Unie chce vůči rozpočtovým hříšníkům začít uplatňovat přísné sankce.

„České úřady uskutečnily úsporná opatření v roce 2010, která jsou obsažená již v návrhu rozpočtu pro letošní rok, a přijaly ještě další opatření během samotného roku. Jejich celkový dopad na rozpočet je odhadován na zhruba dvě procenta HDP,“ uvedla komise. Letos by Česko mohlo hospodařit se schodkem 5,7 procenta. Pod 3 procenta HDP ho musí podle Evropské unie snížit do roku 2013.

Problémy s plněním rozpočtových cílů by naopak podle komise mohly mít Španělsko a Portugalsko. „Ke splnění letošního rozpočtového cíle budou Španělsku stačit jen drobné úpravy. V příštím roce však bude muset ušetřit téměř 1,75 procenta HDP. Portugalsko bude muset škrtat kromě rozpočtu pro příští rok i v tom letošním,“ upozornil eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Olli Rehn.

Tříprocentní hranici překračuje většina unijních států

Současná pravidla Evropské unie státům ukládají, aby při plánování rozpočtů nepřesáhly tříprocentní hranici hrubého domácího produktu. Většina zemí ale tato pravidla po krizi nezvládá dodržovat. Unie však zatím nikdy k sankcím ani pokutám nepřistoupila. To by se ale podle rozhodnutí ministrů financí zemí sedmadvacítky mělo změnit. Brusel si totiž nepřeje, aby ostatní státy skončily jako Řecko.

Rakouský ministr financí Josef Pröll

„Otázka sankcí musí být prioritou. Musíme udělat všechno, aby se zemím, které přistupují k sestavování vlastních rozpočtů laxně, roztřásla kolena. To je náš úkol a s těmito nástroji jej můžeme splnit.“

Německo například navrhuje, aby byla státům, které opakovaně porušují unijní rozpočtová pravidla, odejmuta hlasovací práva, nebo aby dokonce trvale ztratily možnost čerpat dotace z unijních strukturálních fondů. Lepší dohled nad veřejnými financemi členských zemí má zajistit také opatření, na kterém se ministři financí shodli minulý týden. Jde o to, že by jednotlivé rozpočty posoudil nejdříve Brusel a pak teprve parlament v dané zemi.

Řecko kontroluje speciální delegace

Kontrole se nevyhula ani Atény. Hříšné Řecko je ale pod mnohem podrobnější kontrolou. Včera tam totiž zavítala delegace Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, která zkoumá, jak země plní podmínky, za kterých dostala finanční pomoc ve výši 110 miliard eur.

Zatím jsou prý inspektoři spokojení. Prozatím stihli zkontrolovat ministerstvo financí, ostatní ministerstva, především ministerstvo práce, kde se dokončují detaily zákona důchodového a pracovního pojištění, ještě na kontrolu čekají. Řecko zatím plní požadované cíle, takový je předběžný závěr. Vrásky na čele unii ale dělá to, že toho země nedosahuje vyššími příjmy, ale naopak tím, že hodně šetří. Delegáti se proto bojí, že se v Řecku bude zvyšovat inflace a nezaměstnanost.

Unii se nelíbí snižování řeckého ratingu

Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Olli Rehn

„Komise se zaměří na otázku hospodářské soutěže v tomto sektoru. Podíváme se rovněž na transparentnost používané metodologie a na případný střet zájmů.“

Komise se dneska ale postavila za Řecko a ohradila se proti včerejšímu snížení ratingu agenturou Moody's o plné čtyři příčky na stupeň Ba1 z dosavadního A3. Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky Olli Rehn v Evropském parlamentu ve Štrasburku uvedl, že je to „překvapivý a nešťastný“ krok, který nebere ohledy na poslední vývoj v zemi. Eurokomisař také dodal, že krok Moody's opět otevřel otázku budoucnosti ratingových agentur v Evropské unii. Evropská komise nedávno navrhla zpřísnění regulace ratingových agentur a novému Evropskému úřadu pro cenné papíry a trhy chce umožnit, aby je mohl vyšetřovat a případně i pokutovat.

Odborníci ovšem v opětovném snížení ratingu Řecka problém nevidí. „Rating Řecka agentury Moody’s byl doposud vyšší než u ostatních dvou ratingových agentur. V tomto ohledu vidím ten včerejší krok spíše jako logický krok v tom směru, že Moody’s byla o trošku pozadu,“ prohlásil analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Trhy už podle něj vůči špatným zprávám kolem Řecka otupěly a žádný prudký propad se po snížení hodnocení nekonal. „Trhy už do značné míry započítávají možnost bankrotu Řecka a taky proto, že Řecko má na následující dva roky zajištěné financování, nemusí vydávat dluhopisy,“ dodal.

Řecká vlajka
Zdroj: ČT24