Automobilka Kia Motors v Česku svolává k opravě vozy typu cee´d

Praha – Jihokorejská automobilka Kia Motors svolává vozy do servisů. Tentokrát jde ale o automobily v Česku. Konkrétně se to týká 1 100 majitelů modelu cee´d a půjde o preventivní prohlídku jejich vozů. Některé vozy mohou mít totiž snížený účinek brzd. Svolávací akce se týká vozů vybavených systémem ESP vyrobených mezi 1. dubnem 2008 a 30. březnem 2009, u kterých někteří majitelé zaregistrovali snížení účinku brzd. Možná příčina je podle firmy v hlavním brzdovém válci.

Mluvčí automobilky Kateřina Vokounová

„V souvislosti s tímto jevem nebyly evidovány žádné nehody, škody ani zranění. Brzdový systém je konstruován tak, aby nemohlo dojít k nenadálému snížení brzdného účinku. Pokud se projeví snížení účinku v primárním brzdném okruhu, nastupuje okamžitě sekundární brzdný okruh a funkčnost brzd je zajištěna.“

Kia předpokládá, že bude třeba opravit zhruba třetinu ze svolávaných aut. Prohlídka bude bezplatná, proběhne na počkání a potrvá asi 15 minut. V případě nutnosti výměny brzdového válce se návštěva prodlouží o dalších asi 35 minut. 

Kia rozhodně není jedinou automobilkou s podobným problémem

Podobné svolávání vozů není u automobilek neobvyklé. V poslední době jimi proslula zejména Toyota. Ta od začátku roku celosvětově stáhla do opraven okolo osmi milionů různých modelů kvůli opravě plynového pedálu. Stejné opatření provedla i tuzemská TPCA pro vozy Citroen C1 a Peugeot 107. V dubnu pak vyzvala Toyota majitele vozů Land Cruiser k návštěvě spojené s přeprogramováním softwaru pro řízení stability.

Cee´d je nejoblíbenějším modelem Kia v Evropě. Byl navržen pro evropský trh a vyrábí se poblíž slovenské Žiliny. V Evropě se jich za poslední tři a půl roku prodalo více než 300 tisíc kusů.