Vláda dnes rozdělila další peníze na povodně

Praha – Vláda dnes přidělila povodňovým oblastem další peníze na likvidaci škod po letošních povodních. Z těch loňských totiž zbylo téměř 1,5 miliardy korun, vláda je ale nemohla uvolnit, dokud prezident Václav Klaus nepřidal podpis pod potřebné zákony. Prezident však už svoje svolení dal a ministerstvu pro místní rozvoj nic nebrání k uvolňování těchto peněz. Ministři tak dnes rozhodli o přesunu 320 milionů. O převodu další 1,1 miliardy korun bude vláda jednat později.

Z částky 320 milionů korun může program Podpora bydlení získat 300 milionů, na poskytování podpory stanovené vládním nařízením může jít 20 milionů korun. Další 1,1 miliardy korun bude určený pro program Obnova obecního a krajského majetku postiženého živelní nebo jinou pohromou.

Stát zatím poskytuje rychlou pomoc

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Poslanecká sněmovna, Senát a pak i Václav Klaus už dříve kývli na třímiliardové dluhopisy bez váhání. V podstatě jde o novelu dluhopisového programu na úhradu škod po povodních z roku 2009. Úprava však umožňuje navýšení částky ze 7 miliard na miliard deset. Zatím však ministerstvo pro místní rozvoj rozděluje prvních 300 milionů určených na takzvanou rychlou pomoc. Lidé nebo obce o ně mohou žádat prostřednictvím jednoduchého formuláře.

Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška

„Mají vždy jen jednu stranu A4, starosta to vyplní, pošle na kraj a ten to zase na jedné straně pošle nám.“

Zatím vláda poskytuje 30 tisíc korun lidem postiženým povodněmi na základní vybavení domácností. Těm, co přišli o střechu nad hlavou, dává stát 150 tisíc korun a obce, které musely vyhlásit krizový stav dostaly 200 tisíc korun na nákup a výstavbu ubytovacích jednotek. Další peníze se začnou rozdělovat až po úplném sečtení povodňových škod. Kompletní účet za záplavy bude hotový zhruba za měsíc.

Olomouckému kraji dnes stát přiřknul dalších pět milionů korun na likvidaci prvotních škod, které v regionu napáchaly květnové záplavy. Hejtmanství však žádalo stát o desetimilionovou dotaci. Dříve už kraj dostal od státu 15 milionů. Krajští zastupitelé nový příspěvek rozdělí mezi postižená města a obce koncem června. Květnové záplavy postihly v Olomouckém kraji více než třicítku měst a obcí, v regionu způsobily škodu za více než jednu miliardu korun.

Vydáno pod