Českou energetikou se nese tvrdý boj mezi giganty a trpaslíky

Praha - Konkurenční boj v energetickém odvětví nabírá na obrátkách poté, co ČEZ i RWE začaly nabízet jak elektřinu, tak plyn. Velcí i malí dodavatelé se ale nepředhánějí jen v lepších cenových nabídkách. ČEZ si totiž stěžoval na Státní energetické inspekci na klamavé praktiky některých menších dodavatelů, kteří však kritiku odmítají.

Přitom právě malí hráči na trhu s elektřinou nabízejí nižší cenu než většina tradičních velkých dodavatelů. Podle ekonomů je to tím, že dokážou pružněji reagovat na aktuální změny cen na burzách. „Levnějších cen samozřejmě dosahují využitím nákupních příležitostí, protože cena na burze se pohybuje v trendech a když si někdo nakoupí elektřinu za velice výhodných podmínek, nakoupí si signifikantní balík, je to třeba menší hráč na trhu, tak potom samozřejmě může být levnější než ti velcí, kteří jdou cestou kontinuálního nákupu,“ zdůvodňuje Petr Novák, analytik společnosti Atlantik FT.

 

Ovšem ani velcí hráči nezůstávají pozadu. Od května totiž ČEZ i RWE začaly nabízet jak elektřinu, tak plyn, což konkurenční boj ještě vyostřilo. „Liší se to regionem, kde je nějaký majoritní dodavatel a tomu majoritnímu dodavateli se ostatní přizpůsobují. A ve chvíli, kdy na trh vstoupily firmy RWE a ČEZ s opačnou komoditou, kterou dosud dodávaly, tak se přizpůsobily nebo i cenu srovnaly k těm malým dodavatelům,“ uvádí jednatel společnosti enfocus.cz Jiří Vaněk.

Reportáž Jiřího Böhma a Michala Keborta a komentář Martiny Neuročné (zdroj: ČT24)

ČEZ obviňuje několik firem z klamání zákazníka a nekalé soutěže

Nerozhořela se ale jen cenová válka. ČEZ obviňuje několik firem z klamání zákazníka a nekalé soutěže. V některých případech jde podle společnosti dokonce o trestný čin, jak dokládá mluvčí ČEZu Eva Nováková: „Zástupci prodejců říkali, že my jako dodavatel v dané lokalitě končíme, případně pouze sdělovali to, že jdou prodat elektřinu znovu, že jdou uzavřít novou smlouvu.“

ČEZ eviduje zhruba dvacet stížností denně. Kritizovaní operátoři si ale žádná pochybení nepřipouští a zvažují dokonce žaloby. „V takovém případě bychom postupovali zcela jednoznačně. Distancovali bychom se od toho plus bychom kontaktovali naše právní oddělení a věc bychom řešili nějakými právními kroky,“ říká provozní ředitel Energetického centra Michal Eisner.

„Stížnost ČEZu byla z našeho pohledu neoprávněná, jelikož naše společnost ke konci loňského roku ukončila spolupráci skoro se všemi externími prodejci,“ vysvětluje jednatel firmy Bohemia Energy Jiří Písařík.

Podle menších firem se ČEZ bojí ztráty dominantního postavení

Alternativní dodavatelé za útoky ČEZu vidí hlavně jeho obavu ze ztráty dominantního postavení na trhu, jak dokládá obchodní ředitel Centropol Energy Lukáš Pokrupa: „My považujeme tyto aktivity ze strany ČEZu opravdu za tendenční a cílené. Já se domnívám, že by měli odvádět pozornost pouze od faktu, že ČEZ přichází o desítky tisíc svých zákazníků.“

Menší firmy naopak tvrdí, že sám ČEZ nejedná fér. Například tím, že obvolává zákazníky, kteří mají sepsané smlouvy s jiným dodavatelem i po zákonné lhůtě jeden měsíc.

  • Sídlo ČEZu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1234/123337.jpg
  • Elektrárna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/540/53985.jpg