Ropná havárie navýšila cenu amerických krevet o 40 procent

Londýn - Dubnová havárie v Mexickém zálivu s sebou přináší další negativa. Od  jejího zveřejnění se totiž ceny krevet z americké produkce zvýšily už asi o 40 procent, píše dnešní vydání britského listu Financial Times. Podraží tak například i krevetový koktejl, oblíbená nabídka řady hotelových barů po celém světě. Dle údajů agentury Urner Barry, jež pravidelně sleduje vývoj cen v oboru, se teď za jednu libru (asi 0,45 kilogramu) krevet z americké produkce v průměru platí zhruba 6,20 dolaru (asi 300 korun za kilogram).

Právě krevety se přitom řadí k nejdůležitějším plodům moře, které jsou předmětem mezinárodního obchodu. Hodnota ročního obchodu s krevetami se rovná zhruba 15 miliardám dolarů (téměř 326 miliard korun).

Navíc prudký cenový nárůst v posledních šesti až sedmi týdnech přináší obrat na trhu, pro který byl několik desítek let charakteristický vytrvalý pokles cen. Na rozdíl od jiných potravinářských komodit, jako je pšenice či káva, nejsou krevety předmětem žádné světové komoditní burzy.

Únik ropy z poškozeného vrtu společnosti BP po explozi ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu je přitom větší, než se čekalo, a havárie už překonala zatím největší katastrofu tohoto druhu, která Spojené státy potkala. Tou byla v roce 1989 havárie obřího tankeru Exxon Valdez u břehů Aljašky.

Vydáno pod