Deště ukously zemědělcům z úrody

Praha - Letošní úroda obilí bude v následku jarních prudkých dešťů a povodní podle odhadu Agrární komory až o 15 procent nižší než v loňském roce, řekl dnes prezident komory Jan Veleba. Loňská sklizeň obilovin - 7,832 milionu tun - patřila z dlouhodobého hlediska k nadprůměrným. Obiloviny zaujímají polovinu orné půdy v zemi. Podle Veleby je sklizeň ohrožena nejen v místech zasažených v uplynulých týdnech povodněmi, ale i na dalších, po deštích podmáčených polích.

„Toto bude tlačit na růst cen obilí. O tom, jestli ceny skutečně porostou, nebo ne, rozhodnou poměry na trhu, minimálně v Evropě,“ řekl Veleba. Podle vyjádření Agrární komory by prý tuzemská cena za tunu obilí mohla vzrůst lehce nad 3 000 korun. V loňském roce za stejné množství zemědělci dostávali v průměru 2 500 korun.

Přívalové deště a záplavy v uplynulých týdnech ve střední a východní Evropě spolu s krutou zimou výrazně snížily šance na dosažení loňské úrovně sklizně. „Problémy, co jsou v České republice, jsou v mnohem větší míře v Maďarsku, Polsku, Slovensku, ale třeba i na Ukrajině,“ uvedl Veleba, podle nějž v důsledku těžké zimy ukrajinští rolníci zaorali milion hektarů pšenice a 30 procent osevních ploch řepky.