Tendr ČD Cargo na nové cisterny byl v pořádku

Brno - Tendr státního nákladního dopravce ČD Cargo na nákup 50 cisteren za zhruba 200 milionů korun byl podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v pořádku. Na tendr si stěžoval jeden z neúspěšných zájemců. Na základě jeho podnětu se na jaře začal tendrem antimonopolní úřad zabývat. Úřad ale neshledal důvody pro zahájení správního řízení.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže neuznal námitky proti zákonnosti tendru, a žádné správní řízení, v němž by za případné pochybení mohla firmě hrozit i pokuta, proto nezahájil. „Mohu potvrdit, že úřad přezkoumal zadání veřejné zakázky a konstatoval, že v této věci neshledal důvody pro zahájení správního řízení,“ uvedl místopředseda úřadu Kamil Rudolecký.

Tendr na pořízení 50 cisternových vozů za 200 milionů korun vyhlásilo ČD Cargo loni před Vánoci. V dubnu ho u antimonopolního úřadu napadla společnost IRS Industries, která si stěžovala na údajně diskriminační pravidla soutěže. Firma poukazovala například na to, že státní podnik vypsal tendr krátce před Vánoci, čímž zkrátil případným zájemcům čas na přípravu nabídky. ČD Cargo se tomu bránilo tím, že doba na podání nabídek byla o sedm dní delší, než vyžaduje zákon.

Další výtka stěžovatele se týkala kritérií, podle kterých chtělo ČD Cargo vybrat vítěze. Cena v nich měla váhu jen 45 procent, 30 procent mělo technické řešení a 25 procent navýšení pokuty, pokud firma dodá cisterny pozdě. Podle propočtů IRS tak mohla soutěž prohrát i firma, která by nabídla vagony za 100 milionů korun, s firmou, jež by za ně chtěla 200 milionů. Dražší firmě by totiž stačilo, aby výrazně navýšila smluvní pokutu.