Maďarsko slibuje snížení výdajů a dodržování rozpočtového plánu

Budapešť – Maďarská vláda se přidrží letošního plánu rozpočtového schodku a dosáhne ho tím, že sníží výdaje. Řekl to dnes ministr hospodářství György Matolcsy. Ministr přiznal, že minulý týden došlo k chybám v komunikaci, a zdůraznil, že „je očividné, že Maďarsko není Řecko“. Reagoval na to, že někteří činitelé vládní strany a vlády přirovnali rozpočtový stav Maďarska po nástupu nové vlády strany Fidesz k obdobné situaci v Řecku na konci loňského roku.

Podle Matolcsyho se dostal rozpočtový deficit do konce května už na 87 procent celoročního cíle, který je s Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou unií dohodnut na 3,8 procenta hrubého domácího produktu. Slíbil však, že vláda udrží schodek pod kontrolou. Kabinet Viktora Orbána dnes uzavře mimořádné třídenní zasedání a předloží svůj „akční plán“ pro ekonomiku a rozpočet.

Ministr hospodářství György Matolcsy:

„Budeme se držet letošní plánované úrovně deficitu na 3,8 procenta. Bylo to dohodnuto s MMF a EU a odsouhlasila to i maďarská vláda, takže o tom nemůže být pochyb.“

Předešlá socialistická vláda získala v roce 2008 od MMF a EU kvůli dopadům finanční krize záchranný úvěrový program v rozsahu 25 miliard eur. Domácí televizi TV2 pak ministr řekl, že vláda bude v letošním rozpočtu muset ušetřit sumu odpovídající jednomu procentu až 1,5 procenta HDP. Bude však také chtít nastartovat ekonomický růst, zejména reformu daňového systému. Matolcsy uvedl, že vláda zkoumá všechny možnosti zavedení rovné daně z příjmu rodin v sazbě mezi 15 a 20 procenty.

Ministři financí eurozóny: Maďarsko pro nás hrozbu nepředstavuje

Může se Maďarsko stát novým Řeckem?

- šéf ministrů financí eurozóny, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker„V případě Maďarska nevidím žádný problém. Jediný problém vidím v tom, že maďarští politici příliš mluví.“

- rakouský ministr financí Josef Pröll: „Nemyslím si, že by Maďarsko nějaké nebezpečí představovalo.“

- eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn„Ne.“

Kurz forintu letí dolů

Přirovnávání Maďarska k Řecku a naznačování špatné rozpočtové situace připoutalo k Maďarsku na konci minulého týdne pozornost finančních trhů. Obavy ze vzniku dalšího ohniska dluhové krize v Evropě srážely prudce dolů kurz forintu a přispěly k dalšímu propadu eura na čtyřletá minima k dolaru. Dnes strach z dalšího prohlubování dluhové krize v Evropě výrazně přispěl k silnému poklesu na asijských burzách.