Obchodníci nemají důvod k úsměvu, statistiky mluví jasně

Praha – Maloobchodní tržby v dubnu bez sezonního očištění meziročně klesly o 4,5 procenta po březnovém revidovaném růstu o 3,8 procenta, informoval dnes Český statistický úřad. Největší podíl na meziročním poklesu měl prodej nepotravinářského zboží a motorových vozidel. Dubnový propad překvapil některé analytiky, kteří po jejich březnovém růstu předpokládali nižší propad tržeb. Dubnové statistiky tak podle nich svědčí o tom, že se tuzemský maloobchod nedostal z nejhoršího a obchodníkům klesnou tržby i letos. Snížení maloobchodních tržeb by ale nemělo být tak výrazné jako loni.

Český statistický úřad:

„Po očištění o sezonní vlivy, kalendářní a pracovní dny, se tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu v dubnu snížily meziměsíčně reálně o 2,3 procenta a meziročně o 4,2 procenta.“

Sezonně očištěné tržby za prodej a dopravy motorových vozidel se podle statistiků snížily meziměsíčně reálně o 5,3 procenta a meziročně o 5,7 procenta. Neočištěné tržby klesly meziročně o pět procent, a to shodně za prodej motorových vozidel i za opravy.

V maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot se sezonně očištěné tržby snížily meziměsíčně reálně o 1,1 procenta, meziročně klesly o 3,6 procenta. Sezonně neočištěné tržby klesly meziročně o 4,3 procenta, v tom za nepotravinářské zboží o 5,6 procenta, za potraviny o 3,5 procenta a za pohonné hmoty o 1,6 procenta.

Analytici takový propad nečekali

„Tržby v dubnu výrazně zaostaly za tržním očekáváním, a dokonce nenaplnily ani náš nejpesimističtější odhad na trhu. Po silných březnových číslech, kdy se tržby vrátily poprvé od září 2008 do plusu, tak přišlo opět zklamání,“ sdělil Miroslav Frayer z Komerční banky. Petr Dufek z ČSOB upozornil, že Češi stále šetří a své nákupy důkladně zvažují.

Také podle Heleny Horské z Raiffeisenbank byl dubnový propad tržeb hlubší, než předpovídaly nejpesimističtější odhady. „Maloobchod z krize ještě nevybředl. Spotřebě domácností chybí zdroje. Nezaměstnanost je stále vysoká a mzdy zaměstnaných rostou pozvolna,“ uvedla Horská. Dodala, že dubnovému poklesu prodeje potravin nezabránily ani velikonoční svátky.

  • Tržby maloobchodu zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1709/170880.jpg
  • Petr Dufek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/757/75611.jpg