Přibrzdí evropské dluhy světovou ekonomiku? Lídři G20 se toho bojí

Pusan – Přední zástupci skupiny G20, která sdružuje přední rozvinuté i rozvíjející se země, se obávají o zdraví globální ekonomiky. Mohou ho nabourat dluhové problémy některých evropských zemí v čele s Řeckem. Nicméně opatření, která tyto země zavádí, většinou účastníci dvoudenního summitu skupiny G20, jenž dnes začíná v jihokorejském Pusanu, považují za krok správným směrem. Na stav globální ekonomiky nepanuje mezi účastníky jednotný názor, třeba americký ministr financí Timothy Geithner soudí, že je dostatečné silná a může se s případnými hrozbami vyrovnat.

Otázkou, jak si stojí světová ekonomika po finanční a hospodářské krizi a jak je možné ji povzbudit, se budou v Jižní Koreji zabývat v pátek a v sobotu ministři financí a guvernéři centrálních bank skupiny G20. Například jihoafrický ministr v úřadu prezidenta Trevor Manuel před začátkem jednání řekl, že skupina G20 před sebou ještě nikdy neměla tak náročné úkoly, jako má právě teď. „Je důležité, abychom všichni pochopili, jak křehké je teď to oživení,“ prohlásil.

Řecko v centru dění

Jednání se zřejmě stočí i k Řecku a jeho dluhovým problémům, a to i přesto, že pohromu v podobě státního bankrotu zadlužené země se snaží ze všech sil odvrátit Evropská unie ve spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem. Řecku slíbily pomoc ve výši 110 miliard eur, síť, která má zabránit přelití dluhové krize do dalších zemí, může spolykat až 750 miliard eur.

„Nemyslím, že je problém Řecka za námi,“ pochybuje egyptský ministr financí Youssef Boutros-Ghali. Jeho slova potvrzují i otřesy finanční trhů, které se obávají, že nejistota procházející se Evropou může udusit počínající hospodářský růst a vrátit světovou ekonomiku do recese. „Právě, když jsme mysleli, že jsme otočili, objevují se na obzoru mraky,“ obává se generální ředitelka Světové banky Ngozi Okonjo-Iweala.

Mnohem optimističtější nicméně zůstává americký šéf resortu financí Timothy Geithner. „Světová ekonomika vstoupila do období strachu o Evropu se silnou výchozí pozicí a v očekávání růstu. Jsme na dobré cestě dostat se z toho,“ uvedl.

Bankovní daň v nedohlednu

Na programu jednání G20 je ale i ohlédnutí se za finanční krizí, kterou už má svět za sebou. Hovořit se má například o jednotných standardech pro světové finanční trhy, jež mají zabránit přílišnému riskování vedoucímu k rozpoutání dalších podobných turbulencí. Některé země by v rámci toho chtěly prosadit třeba bankovní daň. Nad těmito otázkami ovšem nepanuje přílišná shoda.

„Bankovní sektory různých zemí se nachází v rozdílné situaci. Proto zde nemůže být stejná politika pro všechny,“ prohlásil předseda korejské schůzky Sakong Il. Proti bankovní dani ostře vystupuje mimo jiné také Kanada.

Summit provází přísná bezpečnostní opatření

Jednání se budou odehrávat v jednom z hotelů na pláži, který je kvůli bezpečnostním opatřením ostře střežený. Policisté hlídkují i od moře a využívají motorových člunů. Vzhledem k dramatickému zhoršení vztahů mezi Severní a Jižní Koreou, k němuž došlo až v posledních dnech kvůli sporu o potopenou jihokorejskou loď, úřady bezpečnostní opatření ve městě o hodně zpřísnily.