ČEZ patří mezi firmy s největším ziskem z emisí

Praha - Mezi deset evropských koncernů, které v roce 2008 měly největší zisky při obchodování s povolenkami na emise oxidu uhličitého, patří také český energetický gigant ČEZ. Navíc ve výdělku z prodeje povolenek je ČEZ jedničkou mezi zeměmi střední a východní Evropy, informoval server Aktuálně.cz s odvoláním na studii Carbon Fat Cats (Uhlíkové tlusté kočky) britské nevládní organizace Sandbag. Ovšem ČEZ zároveň prohlašuje, že vydělaly právě ty firmy, kterým se povedlo uspořit nejvíce povolenek.

Česká vláda ještě v čele s Mirkem Topolánkem udělila společnosti ČEZ tolik povolenek, aniž by po firmě požadovala výraznější omezení skleníkových emisí. Jiné velké elektrárenské firmy, například německé koncerny RWE a E.ON a švédský Vattenfall, musely podle studie snížit emise nebo nakoupit povolenky na více než sto milionů tun oxidu uhličitého.

studie Carbon Fat Cats

„Česká vláda se v rámci celonárodního udělování povolenek rozhodla chránit ČEZ tak, aby se koncernu nestalo, že mu povolenky dojdou, a tím byl nucen emise snížit.“

Podle Sandbagu vydělal ČEZ v roce 2008 na prodeji povolenek v přepočtu asi 575 milionů korun. Vzhledem k tomu, že ČEZ bude mít dostatek povolenek i v dalších letech, předpokládá britská organizace, že si ČEZ do roku 2012 přijde téměř na tři miliardy korun. Studie upozorňuje na událost z loňského roku, kdy český parlament umožnil společnosti ČEZ, aby i v následujících letech dostávala část emisních povolenek zadarmo.

Bursík: Stát přichází o 70 miliard

Stát prý přijde o téměř 70 miliard korun, alespoň dle slov exministra životního prostředí Martina Bursíka a lídra Strany zelených v Ústeckém kraji: „Mezi lety 2013 až 2020 půjde podle odhadů ministerstva životního prostředí o přesun zhruba 68 miliard korun z příjmů státního rozpočtu… do rozpočtu elektrárenských společností, dominantně ČEZu.“

Ovšem ČEZ se brání. Podle něj lze studii o „uhlíkových tlustých kočkách“ posuzovat i z jiného úhlu. „Je to Top Ten největších snižovatelů. Ti, co nejvíce povolenek uspořili, na tom pak nejvíce vydělali,“ vysvětlil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Dodal, že proti roku 2007 ušetřila firma 12 procent emisí, přičemž v jejich snižování chce pokračovat.

Většina evropských elektrárenských společností má nižší emisní faktor, ČEZ ho proto musí snižovat kvůli konkurenceschopnosti. ČEZ má přitom nevýhodu, že většinu elektřiny stále vyrábí v elektrárnách, kde spaluje uhlí.

Na prvním místě žebříčku největších firem s nálepkou „uhlíkové tlusté kočky“ se usídlil ocelářský gigant ArcelorMittal, který má vedle Ostravy podniky po celé Evropě. Podle organizace Sandbag vydělal na prodeji povolenek v roce 2008 více než 200 milionů eur (asi 5,1 miliardy korun).

Za ArcelorMittalem následuje francouzská cementářská společnost Lafarge, která má rovněž pobočku v Česku, britský koncern Corus a jeho švédský konkurent SSAB-Svensk Stal. ČEZ se dělí s německým koncernem HeidelbergerCement o sedmé a osmé místo. Na desáté příčce skončily Slovenské elektrárně, které jsou v první desítce „uhlíkových tlustých koček“ spolu s ČEZ jedinými dvěma energetickými firmami.

  • CO2 zdroj: jcwinnie.biz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1173/117224.jpg
  • Emise autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1287/128687.jpg