Buffett se zastal šéfa banky Goldman Sachs

Omaha - Věhlasný americký investor Warren Buffett se důrazně postavil na obranu banky Goldman Sachs a jejího šéfa Lloyda Blankfeina a hájil investici pěti miliard dolarů (96 miliard korun), kterou jeho společnost Berkshire Hathaway vložila do akcií tohoto bankovního domu. Na sobotní výroční valné hromadě Berkshire Hathaway Buffett před zhruba 40 000 akcionáři prohlásil, že nemá v úmyslu podíl na bance prodat. Buffett se stal nejvýznamnějším obráncem přední americké banky, na niž Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) podala v polovině dubna civilní žalobu kvůli údajnému nedostatečnému informování klientů o okolnostech jednoho kontraktu na hypoteční cenné papíry.

Investor podotkl, že žaloba není ničím tak závažným, aby vyvolala otázky, které by zpochybňovaly pověst Berkshire. Buffett koupil preferenční akcie Goldman Sachs v září 2008 na vrcholu finanční krize, což vyvolalo pochyby a kritiku. Buffett je znám dlouhodobým důrazem na firemní etiku a byl vždy kritický vůči excesům Wall Street, jichž se Goldman Sachs stala symbolem.

Dohady o možném odchodu Blankfeina vyvolaly zatím nepotvrzené zprávy, podle nichž banku vyšetřují federální kriminální orgány. „Není opravdu důvod přemýšlet o tom, že by Goldmana vedl někdo jiný,“ řekl Buffett na otázku, zda by po aféře a kampani proti bance neměl Blankfein odejít. „V Americe je spousta firemních šéfů, které bych rád viděl odejít, ale Lloyd Blankfein mezi nimi není,“ prohlásil Buffettův náměstek Charlie Munger.

Berkshire Hathaway se v prvním čtvrtletí podle předběžných údajů zveřejněných na valné hromadě vymanila z loňské ztráty a vytvořila zisk 3,6 miliardy dolarů. Před rokem utrpěla společnost v důsledku finanční krize ztrátu 1,5 miliardy dolarů. Provozní zisk vzrostl meziročně o 30 procent na 2,2 miliardy dolarů. Ke zlepšení výsledků začala přispívat i únorová koupě železniční společnosti Burlington Northern Santa Fe Corp za 26,5 miliardy dolarů.

Výslech manažerů Goldman Sachs
Zdroj: ČT24